Hírek

2008.10.09. 06:30

Pánik és krach a tőzsdéken

Szerdán is folytatódott a befektetők menekülése a részvénypiacokról. Az általános piaci zuhanást a világ vezető jegybankjainak együttes kamatcsökkentése sem tudta megállítani.

Molnár Sándor

Dráma, pánik, zuhanás, összeomlás – nehéz visszaadni a hangulatot, ami a világ tőzsdéit, köztük a budapesti börzét jellemezte szerdán.
A részvénypiaci pánik hétfő és kedd után a hét harmadik napján is folytatódott, a befektetők mindentől szabadultak, amit mozdítani lehetett. Az eredmény: a világon mindenütt rendkívüli zuhanást produkáltak a börzék, és indexük sokéves mélypontra esett.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Dráma, pánik, zuhanás, összeomlás – nehéz visszaadni a hangulatot, ami a világ tőzsdéit, köztük a budapesti börzét jellemezte szerdán. FOTÓ: AFP
[/caption] Új elem volt az előző napokhoz képest, hogy a zuhanórepülésben már nem a pénzügyi részvények jártak az élen, hanem azoknak a – tartós fogyasztási cikkeket gyártó, elektronikai, távközlési, gyógyszeripari – vállalatoknak a papírjai, amelyeket egy esetleges gazdasági világválság súlyosan érintene. Az esést csak rövid időre tudta fékezni a világ hét vezető jegybankjának együttes döntése, amelynek értelmében soron kívül 0,5-1 százalékponttal csökkentették az alapkamatot. Az amerikai, a brit, a kanadai, a kínai, a svájci, a svéd, valamint az európai uniós központi bank közös lépése nagyjából egy óráig éreztette pozitív hatását a piacon, utána azonban újra zuhanni kezdtek az árfolyamok. A jegybanki döntéshozók körében is nagy lehet az aggodalom, ha ilyen, utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően alkalmazott intézkedésre szánták el magukat – kommentáltak az elemzők a döntést követően.

A lépésnek elméletileg mérsékelnie kellene a kamatokat a bankok közötti hitelezésben, és így újra kellene indítania azt. A jelenlegi helyzet drámaiságát az adja meg ugyanis, hogy a bankok az emberemlékezet óta nem tapasztalt bizalomhiány miatt nem adnak pénzt senkinek, sem egymásnak, sem a cégeknek. A gazdaságok emiatt viszont már most az infarktus szélén állnak, és ha néhány héten belül nem sikerül a bankokat rábírni arra, hogy nyissák meg újra a pénzcsapokat, bekövetkezhet a totális gazdasági összeomlás.

„Az eddigi lépéseknél több kell” – kommentálta szerkesztőségünknek a történéseket Herczenik Ákos. A Raiffeisen Bank részvényelemzője úgy látja, hogy a piacok megnyugtatásához koordinált, globális szintű fellépésre lenne szükség, amelyben a világ vezető hatalmainak kormányai és jegybankjai mind részt vennének. „Drámai mértékű a bizalomhiány” – tette hozzá a szakértő hangsúlyozva, hogy a bizalom helyreállításához ma már vélhetően az kell, hogy az államok kis túlzással a világ összes hitelére és kintlévőségére garanciát vállaljanak.

Még nagyobb biztonságban van a pénzünk a bankban

Az eddigi hatról 13 millió forintra emelkedik a betétbiztosítás összege – jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Az erről szóló jogszabály-módosításra napokon belül rábólinthat a parlament. A pénzügymininszter azt is kilátásba helyezte, hogy ha szükség van rá, tovább emelhetik az összeget. A tervek közt szerepel az is, hogy a jelenleg az egy- és hatmillió forint közötti részre vonatkozó tízszázalékos önrészt (ennyit bukik az ügyfél) eltörlik.

A magyar bankrendszer stabil, tőkehelyzete kiváló, a betétesek pénzét nem fenyegeti semmi – jelentette ki Király Júlia, a jegybank alelnöke. A szakember tájékoztatása szerint az MNB és a pénzügyi felügyelet árgus szemekkel figyeli az eseményeket, és azonnal közbelép, ha beavatkozásra van szükség.

A magyar bankrendszer stabil, tőkehelyzete kiváló, a betétesek pénzét nem fenyegeti semmi – jelentette ki Király Júlia, a jegybank alelnöke. A szakember tájékoztatása szerint az MNB és a pénzügyi felügyelet árgus szemekkel figyeli az eseményeket, és azonnal közbelép, ha beavatkozásra van szükség. tőzsde Dráma, pánik, zuhanás, összeomlás – nehéz visszaadni a hangulatot, ami a világ tőzsdéit, köztük a budapesti börzét jellemezte szerdán. FOTÓ: AFP -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva