Hírek

2008.10.25. 18:27

Perceken múlhatott a robbantás

Tölgyesi Krisztián, ismert cselgáncsozó az a férfi, akinek az autójában október 23-án bombákat találtak a rendőrök. A bíróság tegnap elrejtőzéstől tartva elrendelte a letartóztatását.

Vég Márton

Előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a bíróság azt a budapesti férfit, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök október 23-án a fővárosban, a Nyugati téri felüljáró alatt. A 33 éves Tölgyesi Krisztiánt, aki korábban válogatott cselgáncsozó volt, magyar bajnokként Magyarországot képviselte a 2000-es sydneyi olimpián, a rendőrség robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítja. Még pénteken részletes vallomást tett, ennek igazságtartalmát még vizsgálják a nyomozók.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Tölgyesi Krisztián, ismert cselgáncsozó az a férfi, akinek az autójában október 23-án bombákat találtak a rendőrök.
[/caption]

„A bíróság azért döntött az előzetes letartóztatás mellett, mert úgy ítélte meg, hogy fennáll az elrejtőzés veszélye. Kiderült, hogy a lefoglalt eszközök másfél-két éve, még 2006 őszén készültek. Azóta rozsdásodtak egy fészerben. Ezért fontos, hogy szakértői vizsgálat bizonyítsa be, hogy milyen hatásúak lettek volna a bombák, ha felrobbanak” – nyilatkozta Tölgyesi Krisztián ügyvédje. Hozzátette: nem kizárt, hogy a robbanás ereje nem lett volna nagyobb, mint egy tűzijátéknak.

Tölgyesi Krisztián egy budapesti autószerelő-műhelyben dolgozott, ahol bombakészítésre alkalmas eszközöket találtak a rendőrök. A műhely tulajdonosa a férfi édesapja, aki oszlopos tagja a Lelkiismeret 88 nevű szélsőséges csoportnak.

Az autóban talált kilenc csőbomba kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni, ha működésbe lépnek. A további három, csőbombával kombinált távirányítású gyújtóbomba tíz méteres körben fejtette volna ki hatását. A kettős hatású szerkezet részben repesz, részben, hő- és lánghatás okozására lett volna képes. A benzinjellegű gyújtófolyadék műanyagkannákba volt töltve. A kocsiban találtak egy, a bombák sorozatindítására képes szerkezetet is, ezeket a szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből állították össze. A csőbombák töltete, az elsődleges vizsgálat szerint, pirotechnikai eszközökből kinyert pirotechnikai keverék volt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője egyelőre a nyomozás érdekében sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a sajtóhírt, miszerint, ha a házi készítésű robbanószerkezeteket máshol nem sikerült volna használni, akkor „B tervként” a WestEnd bevásárlóközpont előtt robbantottak volna. A volt cselgáncsozó olimpikon éppen két társára várt, amikor rajtaütöttek a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársai.

Robbantással fenyegették az újpesti MSZP-irodát

„Ismét robbantással fenyegették meg szombaton hajnalban a MSZP fővárosi, IV. kerületi, Nádor utcai irodáját” – mondta tegnap Burány Sándor, a szocialisták budapesti elnöke. A BRFK tájékoztatása szerint egy ismeretlen a rendőrségre telefonált, azzal, hogy a pártiroda fel fog robbanni. A helyszínre érkező rendőrök és tűzszerészek átvizsgálták az irodát és a környékét, robbanószerkezetet azonban nem találtak. Ugyanennél az irodánál még hétfőn egy házilag átalakított kézigránátot találtak a munkába érkezők. A rendőrök és a tűzszerészek akkor is kivonultak, egy időre a környéket is lezárták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva