Hírek

2008.10.19. 06:54

Reneszánsz év – 2008

Hazánkban a sportos, aktív életet élő, minőséget kereső emberek a legnagyobb kultúrafogyasztók. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a tematikus év rendezvényein készített az Oktatási és Kulturális Minisztérium több mint 5000 ember megkérdezésével.

BAMA

„Gondold újra!” – szólít fel a Reneszánsz Év - 2008 szlogenje. Mi rejlik e mögött? Az, hogy a reneszánsz számunkra nem csupán egy korszak, hanem gondolkodásmód, amely időnként felbukkan és újrafogalmazza önmagát. Ma is olyan korban élünk, mikor szükségünk van arra, hogy újragondoljuk a kultúrához, a természethez és a társadalomhoz fűződő viszonyunkat. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ezeket a gondolatokat vette alapul, mikor meghirdette a Reneszánsz Év 2008 programsorozatot, amely elsöprő sikert aratott az országban.

A sikert mi sem bizonyítja jobban, minthogy eddig 700 programra az ország 300 településén 3 millióan voltak kíváncsiak. 34 kiállítást rendeztek Budapesten és vidéken, közülük kiemelkedett egyebek mellett a 130 ezer embert megmozgató A Mediciek fénykora, vagy a Hunyadi Mátyás a király több mint 50 ezer látogatóval. Emellett 95 fesztivál kapcsolódott a Reneszánsz Évhez, köztük a Múzeumok Éjszakája, a Debreceni Virágkarnevál. 22 konferencia, 29 színházi program, 13 gasztronómiai program, 30 határon túli projekt, és számtalan a pályázatok nyertesei által megvalósított kulturális esemény várta és várja a látogatókat az egész országban.

Joggal vetődik fel a kérdés: vajon kik látogatják meg ezt a számtalan programot? Kiket vonz, kiket mozgat meg a Reneszánsz Év? Ezeket a kérdéseket az oktatási tárca is feltette a Reneszánsz Év egészére kiterjedő kérdőíves közvélemény-kutatása során, ahol már több mint. 5000 kérdőívet értékeltek. NA felmérés legszembetűnőbb eredménye, hogy a nők aktívabb kultúrafogyasztók, mint a férfiak, illetve hogy a magyar kultúrafogyasztók rendkívül sportosak, aktív életet élnek. A legszélesebb réteget megmozgató műfaj a mozi. A megkérdezetteknek mintegy 35%-a havonta jár moziba. A könnyűzenei fesztiválokra azok is ellátogatnak, akik a későbbiekben kulturálisan inaktívvá válnak, a csoporthoz tartozás vágya miatt. Így lehetséges, hogy a válaszadók majd 100%-a a könnyűzenei műfajt jelölte meg kedvelt művészeti ágként. A hétvégi tematikus fesztiválokra a közönség csaknem kétharmada családi körben érkezik. A válaszadók több mint 50%-a várjátékokat, kirakodóvásárokat és könnyűzenei fesztiválokat látogat szívesen. A felmérés egyik fontos tanulsága, hogy viszonylag élesen elkülönül egymástól néhány kultúrafogyasztói kategória. Kirajzolódik egy elsősorban zenei, egy vizuális és egy verbális fogyasztó-típus.
Hozzá kell tenni, hogy a Reneszánsz Év – 2008 túlmutat az emlékezetes programokon, számos pályázatot is magába foglal. Olyan maradandó fejlesztéseket, amelyek többet jelentenek látványos programok és fesztiválok népes sorozatánál. A Reneszánsz Évben részben új pályázatok, részben az OKM korábban is meghirdetett pályázatainak jelentősen megemelt keretösszege tette lehetővé a kistelepülések és hátrányos helyzetű régiók kulturális életének támogatását.

A vidék kulturális „reneszánszát” elősegíteni hivatott Közkincs és Tengertánc programok sikere minden várakozást felülmúlt. Segítségükkel elérhető közelségbe került a kultúra az egész országban. A Közkincsben 320 millió Ft, a Tengertáncban pedig 210 millió Ft várt és talált gazdára. A Reneszánsz Évben először meghirdetett pályázatok közé tartozik a Fókuszban a közművelődés program, amelyben 144 projekt valósult meg, 100 millió Ft támogatásból. Szintén új kezdeményezés a Megújuló gyűjtemények program, amelynek keretében 41 egyházi könyvtárat, 35 egyházi múzeumot és 24 egyházi levéltárat újítanak fel, szintén 100 millió Ft-ból. A Magyar Digitális Képkönyvtár program a magyar képi örökség digitalizálására irányul, 220 millió forintot fordíthatnak rá idén. Hatalmas siker a Reneszánsz Túrák pályázat, melyen 509 nyertes pályázat született, és országszerte 45 ezer diák kelt útra, hogy felkeresse Magyarország reneszánsz emlékhelyeit. A Reneszánsz Túrák támogatási kerete 200 millió Ft.

A Reneszánsz Év – 2008 bebizonyította, hogy a kultúra eleven, lüktető közeg. Személyes élményeket rejt, elülteti a művészetek és a kultúra szeretetét. Gondold újra! – szólít fel az egyre több embernek ismerős szlogen. Minden Olvasónak ezt tanácsoljuk, hiszen a Reneszánsz Évnek még közel sincs vége! Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig. Megcsodálhatjuk a neoreneszánsz építészetet a Művészetek Palotájában, az installációs kiállítást Michelangelo és Shakespeare tiszteletére a BTM Fővárosi Képtárban, vagy ellátogathatunk a Janus Pannonius emlékére rendezett programsorozatra. A lehetőség adva van, csak élni kell vele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva