Hírek

2008.10.02. 12:49

Répássy: spájzolás ügyes trükkökkel

A Fidesz szerint felvetődik a gyanúja annak, hogy a szocialisták az előrehozott választásokra „spájzolták” azt a 450 milliárd forintot, amire az államháztartási hiányadatok korrigálása után derült fény – mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

mti

A Fidesz – egy nappal ezelőtti bejelentésének megfelelően – a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy a parlament függessze fel a 2007-es zárszámadás tárgyalását, mert a kormány által beterjesztett 2007-es zárszámadásban 5,5 százalékos hiány szerepel, ám kiderült, hogy a Pénzügyminisztérium 450 milliárd forinttal tévedett, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csak 5 százalékos lett a hiány. Emiatt Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke azt is javasolta, hogy a testület hallgassa meg a Pénzügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék illetékeseit.

Répássy értékelése szerint a KSH leleplezte a kisebbségi kormányt, amely nem tud elszámolni a 2007-es költségvetésből 450 milliárd forinttal. „Felmerül a gyanú, hogy ezt a pénzt az MSZP az előrehozott választásokra spájzolta” – fogalmazott a politikus, aki szerint a bizottsági ülésen tisztázható, hogy megalapozott-e ez a gyanú.

Arra a felvetésre, hogy az előrehozott választás lehetősége ebben az évben vetődött fel, a zárszámadás viszont a tavalyi költségvetésről szól, Répássy Róbert azt mondta: a költségvetés egy zárt rendszer, amelyből nem tűnhet el pénz, így felmerül a gyanúja annak, hogy valamifajta átcsoportosítással, „trükkök százaival spájzolták” ezt az összeget. Szerinte jól ismert ez a szocialista módszer, hiszen szintén „trükkök százaival verték át” egész Magyarországot, a köztársasági elnököt és az Európai Uniót, amikor 2006-ban meghamisították a gazdasági adatokat.

Minden forinttal elszámolt a kormány

Hatalmas bakot lőtt a Fidesz – reagált közleményében Daróczi Dávid. A kormányszóvivő szerint valójában az történt, hogy az Európai Unió módosította saját elszámolási technikáját, ezért a magyar Központi Statisztikai Hivatal – módszertani okokból – módosította a saját korábbi, még a másik metódus szerint készített eredményszemléletű kimutatásait. A metódus megújítása a zárszámadást nem érinti, és a pénzforgalmi elszámolásban sem okoz semmilyen módosulást. A 2007-es hiány módosítása semmilyen mértékben nem befolyásolja az idei várható hiányt, illetve a jövő évi költségvetésben tervezett deficitet. A január elseje és december 31-e közötti tényleges pénzmozgásokat bemutató pénzforgalmi egyenleg változatlansága világosan mutatja, hogy a kormányzat minden forinttal elszámolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva