Hírek

2008.10.14. 11:48

Roham az izlandi boltokban: míg van áru a polcokon

A négy évig tartó „dőzsölés” után az izlandiak valósággal megrohanták a szupermarketeket. Az izlandi koronát senki sem hajlandó külföldi fizetőeszközre váltani, így az importra szoruló gazdaság polcai hamarosan üresen állnak majd.

mti

Az izlandiak attól félnek, hogy a bankrendszer összeomlása a következő napokban is akadályozni fogja az ország importját, ezért elkezdték ellepni a bevásárlóközpontokat, hogy az ínségesebb időkre raktározva elkezdjenek vásárolni. A Bonus nevű országos üzletlánc egyik vezetője a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy az elmúlt napokban a megszokott duplájának megfelelő értékesítéseket könyvelhettek el. Az üzletlánc még két hétre elegendő raktárkészletekkel rendelkezik, ezt követően a polcok szép lassan elkezdenek majd kiürülni. A társaságnak ugyanis külföldi valutára lenne szüksége ahhoz, hogy ismét megkezdhessen importálni.

Külföldi fizetőeszközre váltani az izlandi koronát viszont a jelenlegi körülmények között meglehetősen nehéz. Miután az ország három legnagyobb bankja összeomlott, és a kormány is letett arról, hogy a korona árfolyamának zuhanását megfékezze, a hazai fizetőeszköz piaca gyakorlatilag megszűnt. A bankok közül már többen nem hajlandók a korona piacán kereskedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva