Hírek

2008.10.09. 11:31

Schmuck Andor: Vas János egy hét gondolkodási időt kért

Vas János egy hét gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, kilép-e az MDF parlamenti koalíciójából.

Europress-összeállítás

Vas János egy hét gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, kilép-e az MDF parlamenti frakciójából – mondta Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője csütörtökön. Schmuck Andor elmondta: Vas Jánossal még szerdán konzultált, amikor is az országgyűlési képviselő egy hét gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, a Tisztelet Társasága felszólítására kilép-e az MDF parlamenti frakciójából.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Schmuck személyesen tájékoztatta Vas Jánost arról, hogy mi volt a TT-döntés oka és célja. FOTÓ: AS
[/caption] Az ügyvivő hozzátette: személyesen tájékoztatta Vas Jánost arról, hogy mi volt a döntés oka és célja. A Tisztelet Társasága figyelembe veszi, hogy a képviselő gondolkodási időt kért, ezért a társaság a döntésig nem kívánja elmondani döntésének okát és célját – tette hozzá Schmuck Andor.

Sajtóértesülések szerint Vas János csütörtökön egyeztet az MDF elnökségével, az MDF sajtóirodája azonban közölte, hogy az MDF székházában nincs semmiféle elnökségi ülés. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerdán közleményében azt írta: Vas János semmilyen módon nem jelezte távozási szándékát az MDF-frakcióból.

Vas János szeretne jól dönteni

Vas János a Népszabadságnak tegnap este azt mondta: nem döntötte el, hogy kilép-e az MDF-frakcióból és függetlenként folytatja, vagy marad. A Tisztelet Társasága színeiben mandátumot szerzett képviselőt is meglepte a visszahívásáról szóló nyilatkozat. Vas hozzátette, a TT tegnapi elnökségi ülésére őt nem hívták meg, és a döntést nélküle hozták meg. „Rám testáltak egy olyan döntést, amelyből jól kijönni meghasonulás nélkül nagyon nehezen lehet, választani kell ugyanis két szervezet, az MDF és a Tisztelet Társasága között” – nyilatkozta a lapnak Vas János, és hozzátette, úgy szeretne dönteni, hogy utána mindenkinek a szemébe tudjon nézni.

Az MDF veszte azonban a kisebbségi szocialista kormány túlélését jelentheti. Jelenleg – Gegessy Ferenc SZDSZ-es képviselő lemondása miatt – az Országgyűlésben „csak” 385 képviselő van, közülük 193 szavazatra van szükség a költségvetés keresztülveréséhez. A Toller László és Horn Gyula betegsége miatt 188 fős szocialista frakciónak tehát 5 szavazatot kell „találnia”. Valószínűleg a három független képviselő (közülük az egyik Gyenesei István, önkormányzati miniszter) megszavazza a költségvetést. Horn Gyula vagy Toller László lemondatásával és mandátumának betöltésével, illetve egyetlen ex-MDF-es honatya átszavazásával Gyurcsány Ferenc biztosíthatná kormánya túlélését. A sajtóban megjelent találgatások szerint pontosan ez áll a Tisztelet Társasága hirtelen kilépése mögött. Ezzel ugyanis Vas János kiszabadulna az MDF-es frakcióból, és biztosítva lenne a költségvetés megszavazásához szükséges képviselők száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva