Hírek

2008.10.19. 09:15

Sólyom László, a köztársaság olykor láthatatlan elnöke

Sólyom László nem ment el a Nemzeti Csúcsra és bejelentette, hogy az október 23-i hazai ünnepségeken sem vesz részt. Nem ezek az első alkalmak, amikor a köztársasági elnök úgy dönt, távolmarad egy fontos rendezvénytől.

Szabados Balázs

Sólyom László jordániai látogatása alatt, kedden reggel jelentette be távolmaradását „a nemzetmentő csúcstalálkozóról".  „A miniszterelnök által összehívott tanácskozás nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik” – indokolt a távolból az államfő. Sólyom lépése, vagy inkább nem lépése nem előzmény nélküli: számos alkalommal döntött már úgy, hogy távol marad sokak által fontosnak vélt állami rendezvényektől, programoktól, ünnepektől. Sőt, akár országoktól is, hiszen még 2005 késő nyarán – egyesek úgy vélik karakánul, mások szerint a beiktatás lázának hevében – kijelentette: nem megy az Egyesült Államokba sem. Addig legalábbis biztosan nem, amíg a magyaroknak ujjlenyomatot kell adniuk.

„Sólyom László köztársasági elnök biztonsági okokból nem vesz részt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének avatásán hétfő este, a Felvonulási téren” – olvashattuk 2006. október 23-án Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnökének közleményét. Ám nem ez volt az egyetlen eset, amikor az államfő „kihagyta" a központi állami ünnepséget. Alig öt hónappal később, 2007 március idusán a köztársasági elnök Erdélybe utazott, magánlátogatásra. Távolmaradt a március 15-i állami ünnepség zászlófelvonásáról. Lett is vita rögtön, ki vonassa fel a nemzeti lobogót a Kossuth téren. Végül a miniszterelnök vállalta a helyettesítést.

Persze az elmúlt időszakban előfordult, hogy ott volt Sólyom László is egy „közéleti eseményen" , csak éppen nem akkor, amikor a „többiek". Emlékezetes eset volt, amikor 2008 áprilisában Budapesten, a Hollán Ernő utcai jegyirodánál már korán reggel elítélte a rasszista indíttatású cselekményeket, miközben a Molotov-koktélos támadás folyományaként meghirdetett tüntetést késő délután tartották.

Sokak emlékezetében megragadt, amikor Gyurcsány Ferenc 2008. június 15-én, Nagy Imre kivégzésének ötvenedik évfordulóján parlamenti emlékülésre hívta meg a pártelnököket, a diplomatákat, a köztársasági elnököt és a házelnököt, Nagy Imre unokáit, valamint az ''56-os szervezetek képviselőit. Sólyom László programjában azonban nem szerepelt a parlamenti emlékülésen való részvétel. Ahogy a jövő heti hazai központi ünnepségek sem, hiszen október 23-án Erdélybe látogat. A köztársasági elnök az 1956-os forradalom évfordulóján szervezett csíkszeredai megemlékezéseken vesz részt, majd többnapos magánlátogatást tesz Hargita, Kovászna és Maros megyékben - közölte a héten Szabó Béla, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva