Hírek

2008.10.07. 18:10

Szabó Pálnak hirtelen megszólalt a lelkiismerete

A monorierdőihez hasonló szerencsétlenség után nem volt kötelessége otthagyni a miniszteri bársonyszéket.

V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] A monorierdőihez hasonló szerencsétlenség után nem volt kötelessége otthagyni a miniszteri bársonyszéket.
[/caption]A lelkiismereti kérdések általában kívül esnek a magyar belpolitika világából. Eddig Szabó Pál sem volt arról különösebben híres, hogy hosszas belső vívódások árán tudott volna csak döntéseket hozni.

Mondhatta volna, hogy „az elmúlt 16 év hibája, ami történt”, vagy elsumákolja az egészet. Ehelyett felelősségét érezve lemondott, így a rendszerváltás óta ő lett az első közlekedés miniszter, aki egy vasúti baleset miatt kereshet magának új állást. A 61 éves, szekszárdi születésű Szabó az SZDSZ-es, még gazdasági és közlekedési minisztériumot öt nap híján öt hónapig vezető Kákosy Csaba után a második legrövidebb időt töltötte a tárca élén, körülbelül tíz nappal többet, mint elődje. A nevéhez fűződő legemlékezetesebb akció emellett kétségkívül a múlt év vége óta botrányoktól kísért egymilliárdos postáskerékpár-beszerzési tender volt.

Pedig öt évig állt a Magyar Posta élén, így bőven lett volna ideje arra, hogy valami mással lopja be magát a lakosság szívébe. Az álombiciklik miatt a Postánál belső vizsgálatot rendeltek el, és kirúgták egy beosztott munkavállalót a közbeszerzési eljárás szabályainak megsértésére hivatkozva, emellett feljelentést is tettek. Kapcsolata a baloldali kormányok alatt volt intenzív a közszférával, 1996 és 1998 között az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. élén magánosított lelkiismeretesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva