Hírek

2008.10.14. 14:33

Számlatömb a józsefvárosi piacról, hamis bélyegző a halasi haveroktól

Személyi titkárát kényszerítette Zuschlag János arra, hogy hamis számlákat gyártson a pályázati pénzek, mintegy 74 millió forint színlelt elszámolására. Ezt maga Lados István vallotta kedden a bíróságon.

Miklós László

 A másodrendű vádlott Lados kihallgatásával folytatódott a Zuschlag-per Kecskeméten. Azért őt hallgatta meg elsőként dr. Fodor Endre bíró, mert egyedül ő tett mindenre kiterjedő, beismerő vallomást a nyomozás során.

Lados a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tárgyalótermében bűnösnek mondta magát, és megbánást mutatott. Hozzátette azonban, hogy csak a hamisításokban vett részt, a bűnszervezet munkájában nem, és anyagilag sem volt érdekelt. Állítása szerint papíron 80 ezer forintos fizetése volt, és ténylegesen sem vitt haza 110 ezernél többet. Miután a számlagyár lebukott, mindvégig reménykedett abban – ezért is tett vallomást –, hogy vádalkut kötnek vele a kecskeméti ügyészek, ám nem így történt. Így nem mentesül a büntetés alól, ám – ismerve a bírói gyakorlatot – a társainál valószínűleg jóval enyhébbre számíthat.

Vallomásában azt is elmondta, hogy személyesen Zuschlag János bízta meg a hamis számlák elkészítésével. Néha ugyan szóvá tette az államigazgatási főiskolát végzett titkár, hogy nem éppen APEH-nek tetsző dolgokat művelnek, ám ilyenkor a szocialista politikus gorombán letorkolta a beosztottját: „Akkor b…meg, menj a pi…ába!” Mire az állását féltő pályakezdő inkább úgy döntött, hogy a parlamenttel szomszédos képviselői irodaház 116-os szobájában gyártja tovább a hamis számlákat (ott dolgozott Zuschlag János és Arató Gergely, az oktatási minisztérium államtitkára).

A keddi tárgyaláson elhangzott, hogy a hamisításhoz az ugyancsak szocialista színekben politizáló Katus Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés egykori tagja szerezte be a számlatömböket Kiskunhalason. Később Zuschlag kapott egy fülest, hogy a budapesti józsefvárosi piacon is hozzá lehet jutni számlatömbökhöz. Rögtön kiküldte a piacra Ladost azzal, hogy vegyen néhányat.

A hamis számlákon feltüntetett vállalkozások adatait – főként vendéglőkét és szállodákét – a cégjegyzékből emelték át, de előfordult nem egyszer, hogy a saját fogyasztásaikról készült valódi számlák kiállítóinak nevére gyártattak le hamis bélyegzőt. Lados szerint a bélyegzőket – 18-20 darabot – maga Zuschlag készíttette barátaival a választókerületében, valahol Kiskunhalason.

<!-- Számlatömb a józsefvárosi piacról, hamis bélyegző a halasi haveroktól Lados azt mondta: ha aggályoskodott, Zuschlag elküldte a… Személyi titkárát kényszerítette Zuschlag János arra, hogy hamis számlákat gyártson a pályázati pénzek, mintegy 74 millió forint színlelt elszámolására. Ezt maga Lados István vallotta kedden a bíróságon. Miklós László Lados bűnösnek mondta magát, és megbánást mutatott.
FOTÓ: MIKLÓS LÁSZLÓ paragrafus -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva