Hírek

2008.10.18. 12:14

SZDSZ: a költségvetési szigor mellett adóreform is kell

A növekedés 3-4 százalékra emelkedését nem lehet megvárni az adóreform megvalósításával, hiszen a magasabb növekedés nem feltétele, hanem következménye lehet az adószisztéma megújításának – vélekedett Kóka János, a liberális párt frakcióvezetője, aki a stabilitás megteremtését és a versenyképesség növelését sürgette.

VGO

Jelen körülmények között félre kell tenni valamennyi pártérdeket, túl kell lépni az évszázados megosztottságon – fogalmazott a fórumon Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. Hozzátette: Magyarországon nincs esély érdemi reformra addig, amíg az egyik oldalon folyamatos a fasiszta veszély, a másik oldalon pedig rettegnek a kommunisták visszatérésétől. El kell fogadni, hogy az asztal körül ülők közül senki sem a haza ellensége – vélekedett Fodor Gábor.

Az SZDSZ képviseletében a fórumon is leszögezte: szükség van a költségvetési kiadások csökkentésére, a költségvetési plafon elfogadására a pazarló kiadások megfékezése érdekében, ám nem szabad lemondani az adóreformról. Hangsúlyozta: a válságra való hivatkozással sem szabad félretenni minden átfogó átalakítást, fő cél a stabilitás megteremtése, de abban nem készek a kompromisszumra, hogy ne legyen adóreform a közeljövőben.

Az SZDSZ a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslata kapcsán nyitott a módosításokra, ám meggyőződésük, hogy több, és nem kevesebb költségvetési szigorra van szükség – fogalmazott Kóka János. Leszögezte: az adórendszer átalakításának szükségességét most sem szabad feladni, hiszen a vállalkozások terhelésének mérséklésére is szükség van az egyszerűsítések mellett. Ezért az SZDSZ szorgalmazza a különadó kivezetését, és már 2009-ben sort kerítenének a járulékok csökkentésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva