Hírek

2008.10.30. 16:21

SZDSZ: a kormány tájékoztassa az ellenzéket a megállapodás részleteiről!

Az SZDSZ kezdeményezi, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve Veres János pénzügyminiszter tájékoztassa az ellenzéki pártok vezetőit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Magyarországnak odaítélt pénzügyi mentőcsomag konkrét tartalmi elemeiről - mondta csütörtökön az MTI-nek a párt ügyvivője.

mti

Gulyás József közölte: nem várható el, hogy a politikai szereplők érdemben tudjanak viszonyulni a gazdaságpolitikai döntésekhez, ha a legsúlyosabb döntések előkészítésébe nincsenek  bevonva, illetve ha a legelemibb információk nem állnak a  rendelkezésükre. A liberálisok kezdeményezése szerint erre a  tájékoztatásra már ezen a héten, akár a hét végén sort kell  keríteni, mert hétfőn már a költségvetés általános vitája kezdődik a  parlamentben. A szerdán lezajlott ötpárti tájékoztatót hivatalosan  azzal a céllal hívták össze, hogy ismertessék az IMF-el kötött  megállapodás részleteit, de ott "kevés információ, még kevesebb  konkrétum hangzott el, még magát a konkrét keretösszeget sem  ismertették" - mondta Gulyás József.

A politikus elmondta, hogy azóta semmilyen további tájékoztatást  nem kaptak az ügyben. Külföldi példára utalva azt mondta, hogy Ukrajnában a pénzügyi  mentőcsomag részleteit tárgyalta a parlament, Magyarországon viszont  még csak nem is tájékoztatták a képviselőket a részletekről. Az ügyvivő leszögezte, hogy az SZDSZ fontos és szükséges  lépésnek tartja a hitelmegállapodást, de úgy véli, hogy ennek  tartalmi elemeit a politikai döntéshozók mindegyikének meg kell  ismernie.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a kormány továbbra sem  tájékoztatja az ellenzéket az ügyben, Gulyás József azt mondta: "a  miniszterelnök nem várhat el konstruktív hozzáállást az ellenzéki  pártoktól, ha ő a legelemibb tájékoztatási kötelezettségének sem tesz eleget". A képviselő idő előttinek tartotta az MTI kérdését a költségvetés megszavazásáról, mert mint mondta, a legújabb változat tartalmi elemeit még nem ismerik. Hozzátette: mindenki számára  világos, hogy a korábban beterjesztett büdzsé számait újra felül kell írnia a kormánynak. Az SZDSZ úgy tudja, hogy az erre vonatkozó  információkat a vasárnapi költségvetési bizottsági ülésen osztják majd meg a pártok képviselőivel. Gulyás József ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: a költségvetés ügyében elvárják, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a  kormány folyamatosan egyeztessen az ellenzéki pártokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva