Hírek

2008.10.01. 18:04

SZDSZ: bruttósított családi pótlékot!

Az adóalap részét képezné a családi pótlék az SZDSZ elképzelése szerint. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője úgy nyilatkozott: pártja szerint a családi pótlékot bruttósítani kellene, vagyis az beleesne az adóalapba.

A. V.

Ezzel a liberálisok szerint 30–50 milliárd forintot lehetne megspórolni és adócsökkentésre fordítani. Horn Gábor közölte: az SZDSZ nem a szociális kiadások csökkentését, hanem a szociális kiadások újragondolását javasolja. „Azt mondjuk, hagyjuk ott az adókat azoknál a polgároknál, akiknek nincs szükségük arra, hogy szociális támogatást kapjanak, és azokat segítsük, akik tényleg rászorulnak.”

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az SZDSZ elképzelése szerint a családi pótlék beleesne az adóalapba. FOTÓ: BANCZIK RÓBERT
[/caption] Annak ellenére, hogy az SZDSZ képviselői is elutasították, általános vitára alkalmasnak tartotta a kormány adómódosítási javaslatait az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A Pénzügyminisztérium részéről Keller László államtitkár megerősítette: megvan a szándék a különadó teljes megszüntetésére. Ahogy a forrás is meglesz – esetleg a gazdaság fehéredéséből –, a magánszemélyek különadóját is meg kívánja szüntetni kormány.

A Fidesz bejelentette: a családok, a kis- és középvállalkozások, az oktatás és a mezőgazdaság területén nyújt be módosító indítványokat az adótörvényekhez. Az ellenzéki párt a többi között javasolja a gyermekek után járó adókedvezmény kiterjesztését, és a beruházási célú adókedvezmény bevezetését. Varga Mihály alelnök egyben közölte: felfüggesztenék a parlamentben a 2007-es zárszámadás tárgyalását, mert a kormány nem tud elszámolni az államháztartási hiány pontos adatairól.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adóügyben az idősek világnapja alkalmából leszögezte: „úgy helyes, ha az adócsökkentés fedezetét nem azok fizetik meg, akik a legnehezebb szociális helyzetben vannak, és akik mögött már ott van egy életnyi munka”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva