Hírek

2008.10.18. 17:54

Színház a múzeumban

2008. október 29-én, 19 órakor különleges színházi produkciót láthatnak az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galériában. A varázsló kertje című színdarab a Belső utak képei – Art brut Ausztriában és Magyarországon című időszaki kiállításhoz kapcsolódik. Ezen az estén a tárlat az előadás kezdetéig meghosszabbított nyitva tartással látogatható.

BAMA

A színdarab Csáth Gézáról, a magyar irodalom, pontosabban a magyar művészet egyik legösszetettebb egyéniségű s legtragikusabb sorsú alkotójáról szól, aki nemcsak kiváló elmeorvos és nagysikerű író, hanem érzékeny, tehetséges muzsikus és festő is volt. De ki lehetett valójában a nagyreményű, fiatal elmegyógyász, aki festett, zenélt, írt, s akit ma a 20. századi magyar irodalom egyik legegyénibb hangú, s legcsodálatosabb nyelvezetű írójaként ismerünk?

A darab egyszerre próbálja meg bemutatni az alkotó zseni összetett egyéniségét, irodalomhoz, zenéhez, képzőművészethez és orvostudományhoz való viszonyát. A néző különleges színházi élményre számíthat: videobejátszások által megélheti az adott kor atmoszféráját, a kor Budapestjét, az akkori kórházi légkört, és meghallgathatja Csáth kiadatlan zenei műveit is. Az előadás bemutatója 2008 áprilisában a Nemzeti Színházban volt Jordán Tamás és Elek Szilvia közös rendezésében, 2009 januárjától pedig a Merlin Színházban látható. A darab különlegessége, hogy Csáth Géza kéziratban fennmaradt zeneművei is elhangzanak. A főszereplő Miklós Marcell, a Nemzeti Színház művésze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva