Hírek

2008.10.12. 19:07

Tabudöntő lesz-e a nemzeti csúcs?

Legalább 40 embert: politikust, korábbi közjogi méltóságot és több önkományzati szövetség és szakszervezet képviselőjét hívja meg Gyurcsány Ferenc a nemzeti csúcsra. A Fidesz első reakciója: a miniszterelnök és a kormány nem képes felfogni a hitelválság súlyosságát.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A miniszterelnök az MSZP rendkívüli kongresszusán jelentette be, hogy a nemzetközi hitelválság magyarországi hatásának kezelésére nemzeti csúcsértekezlet összehívását javasolja. FOTÓ: KERÉK ÁGNES
[/caption]Szinte egy kisebb sportcsarnokra lesz szükség ahhoz, hogy be tudja fogadni a Gyurcsány által szombaton kezdeményezett nemzeti csúcs valamennyi résztvevőjét. A miniszterelnök az MSZP rendkívüli kongresszusán jelentette be, hogy a nemzetközi hitelválság magyarországi hatásának kezelésére nemzeti csúcsértekezlet összehívását javasolja.

Gyurcsány vasárnap sajtótájékoztatón ismertette kezdeményezése részleteit. A 40-50 főből álló csúcsértekezlet célját abban jelölte meg, hogy lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig. A kormányfő azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

Gyurcsány indítványai között szerepel még, hogy a nemzeti csúcs fektesse le a takarékos állami működés feltételeit, garanciáit, emellett az önkormányzati reform elveit, és tegyen ajánlásokat az új pártfinanszírozási rendszerre, segítse javaslatokkal a korrupció elleni fellépést. Vagyis a miniszterelnök lényegében minden olyan feladatot a csúcson akar megoldani, a csúcsértekezlettel akar elvégeztetni, ami klasszikus kormányzati feladat és hatáskör vagy a parlamentben megvitatandó kérdés lenne. Nem világos például, hogy az amúgy is elég tennivalót kívánó hitelválság mellett miért egy felduzzasztott testületnek kell olyan ügyekkel foglalkoznia, mint az euróbevezetés vagy az önkormányzati reform.

Vetélkedés vagy inkább pontháború?

A Gyurcsány Ferenc és Simor András jegybankelnök által közzétett 12 pontos javaslat leglényegesebb eleme, hogy elhalasztanák az adócsökkentést, illetve befagyasztanák a béreket, a 2009-es költségvetésben a hiányt 3,2-ról 2,9 százalékosra módosítják. Felfüggesztik az Új tulajdonosi programot, ösztönzik a nyugdíjpénztárak állampapír-vásárlását.

A Fidesz pontjai között az adó- és a költségvetési törvényjavaslat visszavonása és a költségvetési plafontörvény elfogadása szerepel. Utóbbiról hétfőn tárgyal az Országgyűlés.

Szintén kétséges, legalábbis elsőre, hogy egy 40-50 fős csúcsértekezlet a politikai-gazdasági-társadalmi élet legkülönbözőbb képviselőivel mennyire tud hatékonyan működni. Mégiscsak nehéz elképzelni, hogy a hitelválság okozta bajból majd a szakszervezeti vezetők vagy a korábbi államfők húzzák ki az ország szekerét!

Gyurcsány elképzelése szerint ugyanis a csúcsértekezleten ott lenne az öt közjogi méltóság, a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit, az Európai Parlament delegációvezetőit. A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltató és munkavállalói szervezetei. A testület munkájába a kormány szakminiszterei is bekapcsolódnak.

Sokan reagáltak is a csúcs várható résztvevői közül. A köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság elnökének hivatala úgy tájékoztatott, hogy csak a meghívó kézhezvétele után, a pontos napirend ismeretében válaszolnak a kezdeményezésre. Biztosan ott lesz a csúcsértekezleten Szili Katalin házelnök. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF jelezte részvételét, a Fidesz és a KDNP a meghívóra vár, hogy átgondolja a helyzetet, de azért máris üzentek a kormányfőnek. A Fidesz például reklámfogásnak tartja Gyurcsány kezdeményezését.

„Gyurcsány Ferenc és a kisebbségi kormány nemhogy megoldani, de felfogni sem képes azt, hogy mi a helyzet” – mondta a Fidesz szóvivője. A párt elutasítja a kormányfő és a jegybankelnök pénteken közzétett, 12 pontos javaslatát is, amit a hitelválság itthoni hatásainak enyhítésére szánnak. Ezzel szemben a Fidesz korábban meghirdetett 7 pontjához ragaszkodik.

Veres János pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: tabunak számító lépésekre is sor kerülhet, a kiadáscsökkentés érintheti a jóléti rendszert. „Sok ember számára fájó lépésekre kényszerülünk” – mondta a miniszter.

Európa nem másolja az amerikai modellt

Angela Merkel német kankcellár német–francia-összefogást javasol a hitelválság kezelésére. A kancellár szerint a piacokat szociális rendbe kell kényszeríteni. Az biztos: olyan mentőcsomagot nem fognak elfogadni a párizsi „mini EU-csúcson”, amilyenről az amerikai kormány döntött. A fejlett ipari országokat és több fejlődő országot tömörítő Húszak csoportja szerint a világ országainak közös választ kell adniuk a globális pénzügyi válságra. George Bush amerikai elnök szintén összefogást sürgetett.

A Fidesz pontjai között az adó- és a költségvetési törvényjavaslat visszavonása és a költségvetési plafontörvény elfogadása szerepel. Utóbbiról hétfőn tárgyal az Országgyűlés. Európa nem másolja az amerikai modellt Angela Merkel német kankcellár német–francia-összefogást javasol a hitelválság kezelésére. A kancellár szerint a piacokat szociális rendbe kell kényszeríteni. Az biztos: olyan mentőcsomagot nem fognak elfogadni a párizsi „mini EU-csúcson”, amilyenről az amerikai kormány döntött. A fejlett ipari országokat és több fejlődő országot tömörítő Húszak csoportja szerint a világ országainak közös választ kell adniuk a globális pénzügyi válságra. George Bush amerikai elnök szintén összefogást sürgetett. A miniszterelnök az MSZP rendkívüli kongresszusán jelentette be, hogy a nemzetközi hitelválság magyarországi hatásának kezelésére nemzeti csúcsértekezlet összehívását javasolja. FOTÓ: KERÉK ÁGNES Gyurcsány Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva