Hírek

2008.10.11. 08:51

Távol akarják tartani az öngyilkosokat a híres hídtól

Acélhálót feszítenek ki San Franciscóban a világhírű Golden Gate alatt, hogy ne legyen kedvük az öngyilkosoknak a hídról a mélybe ugrani – közölte a hidat felügyelő közlekedési hatóság.

mti

A hatóság igazgatótanácsában – miután több lehetőséget is megvizsgáltak, milyen eljárással lehetne a leghatékonyabban elejét venni az öngyilkosságoknak – 16:1 arányú döntés született a biztonsági háló létesítéséről. Hivatalos becslés szerint a rozsdamentes fémháló 40-50 millió dollárba fog kerülni.

Évente átlagosan huszan zarándokolnak el a hídhoz, hogy a mélybe vetve magukat a biztos halált válasszák. Tavaly 38 öngyilkosság történt, idén eddig 19 esetről tudni. A San Francisco-öböl felett átívelő, 1937-ben átadott, 2,7 kilométer hosszú híd szinte mágnesként vonzza az öngyilkosokat. A 227 méterrel a víz felett húzódó építményről eddig mintegy 1200-an ugrottak le.

A Golden Gate „öngyilkosbiztossá” tételére az utóbbi évtizedekben már több kísérlet történt. Legutóbb 2006-ban tűnt úgy, hogy megoldódik a probléma, a hídfelügyelet akkor éppen egy biztonsági korlát felszerelése mellett döntött. Az öngyilkosok elriasztására született tervek közül azonban eddig egy sem valósulhatott meg az ellenzők miatt. Sokak szerint a védőkorlát és -háló elcsúfítaná a csodálatos, art deco stílusú hidat. Mások azzal érveltek, hogy a hatalmas összeget hasznosabb célokra is lehetne fordítani, és nem tudni, milyen hatással lenne a hídra a szélfogóként működő védőrendszer.

A Golden Gate-ről leugró öngyilkosok 120 kilométeres óránkénti sebességgel csapódnak a vízbe. Ha nem halnak szörnyet, vízbe fulladnak. Sok holttestet soha nem találnak meg, a cápák martalékává válik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva