Hírek

2008.10.21. 06:42

Távol áll tőle a szigor

Rektorhelyettes lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanárként nem tud sokáig szigorú lenni. Bárdos András még azon sem sértődött meg, hogy annak idején Jáksó fütyült az óráira.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bárdos András: a diákjaim szerint szórakoztatóbb lenne, ha jobban keresném a konfliktusokat.
[/caption]– Kinevezték a film és televízió főtanszak rektorhelyettesévé. Mi lesz a feladata?

– Komoly átalakítások előtt áll az intézmény, hogy mást ne mondjak, integrálódnunk kell az európai filmakadémiák közé. Ennek kell megteremteni a feltételeit, többek között azzal, hogy fejlesztésre fordítható forrásokat kutatunk fel. Sokan emiatt állami segítségért kuncsorognak, én azonban nem szeretnék erre az útra lépni. Úgy hiszem, az egyetem van annyira patinás, hogy másként is elő tudja majd teremteni a szükséges anyagiakat.

– Nehéz önt elképzelni a katedrán. Szigorú tanár?

– Igyekszem úgy tenni, mintha az lennék, de általában gyorsan lelepleződöm. Ettől függetlenül sok diákommal még ma is magázódom, ami az egyetemen elég ritka. A harmadik évben általában felajánlom a tegeződést, de néhányan nem élnek ezzel a lehetőséggel. Meg tudom őket érteni, hisz van ebben valami kedves incselkedés. Magázódva sokkal jobban lehet szurkálódni.

– Szokták a diákjai kritizálni a képernyős szerepléseit?

– Nem gyakori, de előfordul. Általános jellegű kifogás például, hogy miért nem vagyok provokatívabb. Szerintük szórakoztatóbb lenne, ha jobban keresném a konfliktusokat.

– Miért ilyen népszerű a diákok körében a mai média?

–Valószínűleg azért, mert sokan azt gondolják, ez az a világ, ahol a legkönnyebb elindulni a hírnév felé, és sok pénzt is lehet keresni. Ez persze nem mindenkire vonatkozik, de vannak olyanok, akik úgy képzelik el a tévézést, hogy néhány órára bemennek dolgozni, aztán már csak azt kell figyelniük, hogyan hízik a bankszámlájuk. A valóságban persze ennél sokkal fárasztóbb és összetettebb ez a hivatás. Erre nagyon hamar rájönnek a hallgatók.

Névjegy

Született: 1964. július 5-én.

Tanulmányai: ELTE magyar-történelem szak, MÚOSZ újságíró iskola.

Pályája: Magyar Rádió (1988-91), MTV (1991-98), RTL Klub (1998-2000), Satelit Tv (2001-2002), TV2 (2002 - ), 1996 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít.

– Igaz, hogy Jáksó László volt az ön legrosszabb tanítványa?

– Bár így lett volna, de az igazság az, hogy be sem szagolt az óráimra. Ő dolgozni akart, az egyetem nem igazán érdekelte. Ezen persze megsértődhettem volna, de látszott rajta, hogy elképesztően tehetséges fiatalember.

– Az egyik hírportálon felháborodottan taglalták, hogy az ön 4 éves gyermeke síel, teniszezik úszik, jógázik, angol nyelvet tanul, focizik. Egészséges ez ilyen idős korban?

– Ha mindezt én erőltetném, azt mondanám, hogy nem. A helyzet azonban az, hogy Ádám mindezt magától igényli. A jógát például most abbahagyta. Mindig csak azt csinálja, ami érdekli, s mi, a szülei csak segítjük ebben.

Tanulmányai: ELTE magyar-történelem szak, MÚOSZ újságíró iskola.

Pályája: Magyar Rádió (1988-91), MTV (1991-98), RTL Klub (1998-2000), Satelit Tv (2001-2002), TV2 (2002 - ), 1996 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít. Bárdos András: a diákjaim szerint szórakoztatóbb lenne, ha jobban keresném a konfliktusokat Bárdos András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva