Hírek

2008.10.30. 17:29

Tízparancsolat a színesfémmel kereskedőknek

Hamarosan a parlament elé kerül az a tíz fejezetből álló törvényjavaslat, amely a illegális színesfémgyűjtés és kereskedelem felszámolását célozza – jelentette be a csütörtökön Kondorosi Ferenc.

BAMA

Az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos sürgette a szigorítást, hiszen a színesfémtolvajok által okozott kár eléri a 3-4 milliárd forintot évente. Annak a közel 20 ezer vállalkozásnak, amely ilyen tevékenységgel foglalkozik, a jövőben engedélyre lesz szüksége, amelyet  a Vám és Pénzügyőrség állíthatna majd ki. A telephelyek létesítését szintén feltételekhez kötnék.

Naprakész nyilvántartást kellene vezetni az eladóról, a vevőről és a termékekről egyaránt. Az átvett árut 15 napig kellene megőrizni, a színesfémek mozgatásához pedig termékkísérő okmányt  kellene csatolni. Színesfémek begyűjtésével illetve kereskedelmével foglalkozó céget az alapíthatna, akinek nincs köztartozása, nem követett el bűncselekményt, és hitelesített mérleget tud bemutatni. A színesfémekkel kapcsolatos vétségeket a tervek szerint 2 évig, a bűncselekményeket akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatnák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva