Hírek

2008.10.06. 15:00

Tömegszerencsétlenség: már négy halott

Négyre emelkedett a délelőtti vonatbaleset halálos áldozatainak száma, mert egy ember elhunyt röviddel a kórházba szállítása után – közölte a Merényi Gusztáv Kórház baleseti osztályának vezetője. Közben zajlik a műszaki mentés Pilis-Monorierdőnél. A baleset miatt lemondott Szabó Pál közlekedési miniszter.

mti

Lemondott a miniszter

A hétfői monorierdői vonatbaleset miatt lemondott Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a MÁV vezetője. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta lemondásukat.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője azt mondta: a balesetről a riasztás 10 óra 30 perckor érkezett a tűzoltóságra, az első egységek pedig már 10 óra 41 perckor a helyszínre érkeztek. Az altábornagy rendkívül súlyosnak értékelte a balesetet, ugyanakkor rámutatott: a tűzoltók kiválóan teljesítenek a mentési munkálatokban. Az OKF főigazgatója azt mondta: harminc tűzoltó kilenc járművel vonult a helyszínre, a műszaki mentőcsoport pedig feszítő-vágó eszközökkel és gyorsvágókkal próbálja átvágni az egymásba fúródott vonatkocsikat. A vasúti felsővezetéket áramtalanították, és amint sikerült a vonatkocsit átvágni, a MÁV műszaki mentőcsoportjának darujával emelik szét a szerelvényt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A második szerelvény mozdonya az előtte haladó vonatszerelvény alá fúródott. FOTÓ: MTI
[/caption] Győrfi Pál tájékoztatása szerint egy férfi és két nő halt meg a helyszínen a baleset következtében, de elképzelhetőnek tartja, hogy a roncsokból további holttesteket is kiemelhetnek a tűzoltók. Mentőhelikopterrel négy életveszélyes sérültet, mentőautókkal pedig négy súlyos és tizenkilenc könnyű sérültet szállítottak kórházba. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője szerint a biztosítóberendezés hibásodhatott meg, ez okozhatta a vonatbalesetet. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy az InterCity vonat utolsó kocsijába, amely a legsúlyosabban sérült meg, hány darab helyjegyet adtak el.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Győrfi Pál tájékoztatása szerint egy férfi és két nő halt meg a helyszínen a baleset következtében
[/caption]

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított.

A második szerelvény mozdonya az előtte haladó vonatszerelvény alá fúródott, több vagon leesett a sínekről. A tűzoltók a sérülteket az ablakokon keresztül mentették ki, és összegyűjtötték az utasok táskáit, értékeit, amikre a rendőrök vigyáznak. Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta, hogy délután két órára az összes sérültet elszállították a helyszínről a mentők, csak néhány táska, ruhanemű maradt a helyszínen. Véleménye szerint az összeroncsolódott és egymásba fúródott szerelvények között túlélő már nem lehet. A baleset közelében, ahol családi házas övezet van, több száz ember gyűlt össze, figyelik a mentést, illetve várják a hozzátartozókról érkező híreket.

A Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke szintén a helyszínen tájékozódott a balesetről. Egy közleményben részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. Szűcs Lajos köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek, és közölte: a Monori Szakorvosi Rendelőintézetükben folyamatosan biztosítják a sérültek szakszerű és gyors ellátását. „Bízom benne, hogy az alapos szakmai vizsgálat mihamarabb választ ad arra, hogy emberi mulasztás vagy technikai hiba okozta-e a súlyos vonatbalesetet – írta az MTI-nek küldött közleményében a megyei  védelmi bizottság elnöke.

Az 1/347-3841-en lehet érdeklődni

A Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája azt közölte, hogy a budapesti polgári védelem szakemberei is részt vesznek a mentésben, és egy 24 sérült szállítására alkalmas busszal, valamint egy úgynevezett „vezetési pont autóbusszal” érkeztek a helyszínre, ami telekommunikációs központként szolgál, és a mentés koordinálását segíti. Tájékoztatásuk szerint az Állami Egészségügyi Központ mellett a sérülteket három fővárosi fenntartású kórház is fogadja. Az István Kórház Merényi Trauma Centrumába a délelőtt folyamán két súlyos, életveszélyes beteget szállítottak mentőhelikopterrel, és több ambuláns beteg érkezett mentővel vagy a saját lábán. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaiba eddig egy súlyos sérültet szállítottak, a Péterfy Kórház Baleseti Központja is felkészült az ambuláns sérültek fogadására. A hozzátartozók az 1/347-3841-es telefonszámon érdeklődhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva