Hírek

2008.10.28. 14:25

Újabb tömegsír került elő Boszniában

A Srebrenicától ötven kilométernyire fekvő Kamenica falu területén már a 12. tömegsírt találták. A sírban az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak földi maradványait temették el – közölték kedden hivatalos forrásból.

BAMA

Újabb tömegsírra bukkantak Bosznia-Hercegovina keleti részén. Ez a tizenkettedik tömegsír, amelyet a Srebrenicától északra fekvő Kamenica falu területén találtak – jelentette be Jasna Subotic, a népirtás ügyében nyomozó kerületi ügyészség szóvivője. Hozzátéve: hétfőn tizenkét csontvázat és több különálló emberi csontot hantoltak ki a legújabb helyszínen – írja ahirado.hu. Ezekkel a hantolási munkálatokkal egy időben folyik a tizenegyedik tömegsír feltárása, amelyet október közepén találtak Kamenicában. Itt eddig tizenkét teljes csontvázra és több mint 200 csonthalomra bukkantak - közölte a szóvivő. A tömegsírban eltemetett áldozatok pontos számát csak DNS-vizsgálatokkal tudják majd meghatározni.

A boszniai településen eddig „másodlagos” tömegsírokat találtak. Ez azt jelenti, hogy az itt megtalált áldozatokat először más, Srebrenicához közelebb eső tömegsírba temették el, de utóbb kihantolták őket, átvitték és újratemették Kamenicában, hogy leplezzék a mészárlás mértékét. Eddig a srebrenicai vérengzés több mint 5600 áldozatának földi maradványait azonosították. A mészárlás két fő felelősének tartott Radovan Karadzic és Ratko Mladic közül az előbbit ez év júliusában elfogták Belgrádban, majd kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, az utóbbi azonban még mindig szökésben van. Mindkettőjük ellen népirtás, emberiesség elleni bűnök és háborús bűnök vádját emelte a hágai törvényszék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva