Hírek

2008.10.08. 12:55

Újra bevizsgálják az összes doppingmintát

Az augusztusi pekingi olimpián doppingvizsgálat céljából levett összes mintát újraelemzik – jelentette be az eddig példa nélküli intézkedést szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

mti

Az ismételt kontroll nem titkoltan a CERA-ra, az eritropoetin (EPO) legújabb generációjára irányul. A lefagyasztott mintákat a lausanne-i laborban vizsgálják meg ismét. A pekingi olimpián több mint 5000 doppingellenőrzést tartottak.

Nem meglepetés

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője:

– A közvélemény csodálkozhat a mostani intézkedésen, a szakemberek számára ez nem jelent meglepetést. Amikor az olimpia után eljöttünk Pekingből, már tudtuk, hogy lesznek ilyen újravizsgálatok. Ez egy koncepció része. És a laborok tarsolyában van még hasonló lépés. Igen, megint elő fogják venni a mintákat, és megint megnézik! Van rá idő, nyolc évig kell tárolni a pekingi mintákat.A NOB eljárásának előzménye, hogy a júliusi Tour de France-on szereplő több versenyzőről csak a napokban derült ki, hogy CERA-t használt. A doppingellenőrzéseket végző laboratóriumok a nyáron még nem tudták ezt a szert gyorsan kimutatni. A francia körversenyen indulók mintáit is újratesztelik a napokban. Hétfőn derült ki, hogy az olasz Leonardo Piepoli és a német Stefan Schumacher CERA-val készült, és szintén ezzel bukott le az olasz Riccardo Ricco. Kedden Thomas Bach, a NOB alelnöke jelezte: el kell gondolkodni a kerékpár ötkarikás jövőjéről. A német sportdiplomata szerint az is elképzelhető, hogy a sportágat meghatározatlan időre leveszik az olimpia műsoráról. Vélhetően a Tour-botrány az, ami egyértelmű lökést adott a NOB-nak, hogy  a pekingi vizelet- és vérmintákat újravizsgálják.

CERA és EPO

A CERA a hagyományos EPO-teszt egy finomított változatával mutatható ki, aminek kifejlesztésében a gyógyszert előállító cég is közreműködött. Az EPO olyan hormon, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését. Használatával a sportoló izomzata több oxigénhez jut. Az első generációnál még változatlan formában alkalmazták, a másodikban néhány alkotórészét kicserélték, a harmadikban pedig egy hordozóanyaghoz kötötték, így lassabban bomlik le.

– A közvélemény csodálkozhat a mostani intézkedésen, a szakemberek számára ez nem jelent meglepetést. Amikor az olimpia után eljöttünk Pekingből, már tudtuk, hogy lesznek ilyen újravizsgálatok. Ez egy koncepció része. És a laborok tarsolyában van még hasonló lépés. Igen, megint elő fogják venni a mintákat, és megint megnézik! Van rá idő, nyolc évig kell tárolni a pekingi mintákat. injekció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva