Hírek

2008.10.09. 05:18

Velünk akarják megfizettetni a lopott vizet is

Egyik olvasónk társasházában – ahogy az megszokott – minden lakásban van saját vízóra. A központi vízóra azonban nagyobb fogyasztást mutat. A különbözetet a szolgáltató a lakókkal akarja megfizettetni.

R. V.

Ez az erőfölénnyel való visszaélés esete – mondta fogyasztóvédelmi szakértőnk. Ezért a szolgáltatót be lehet perelni, amit meg is kell tenni.
A lakóknak ugyanis nincs olyan kötelezettségük, hogy a saját fogyasztásukon túl valaki máséért szintén feleljenek. Azaz ők fizessék ki az illető által használt vizet is. A szolgáltatóval való szerződés ilyesmit nem tartalmaz.

Hogy miként lehet mindennek az elejét venni? Ki kell deríteni, hol van a rejtett csap, amelyen az a bizonyos vízmennyiség-különbözet elfolyik – így szakértőnk. A fenti eset egyébként elég gyakori. Általában egy titokban öntöző lakótárs bújik meg a háttérben, aki a közös vízórához (a többiek tudtán kívül) külön csapot csatlakoztatott. De ilyesmit nem tehetünk meg csak úgy. Ezt be kell jelenteni a vízszolgáltatónak.

A bírósághoz benyújtott keresetlevél előtt mindenképpen érdemes a területileg illetékes békéltető testülethez fordulni. (A megyei kamarák mellett az egész országban működnek ilyenek.) Ők kivizsgálják az ügyet. Döntésük persze nem kötelező érvényű, de ha a lakóknak kedvez, akkor azok nagyobb eséllyel indulhatnak a csatába. A testület állásfoglalása komoly súllyal eshet latba a bíróság előtt.

Érdemes pertársaságot alakítani – így ügyvéd szakértőnk. Itt is igaz: sok lúd disznót győz. Nem szabad megengedni, hogy valaki más vétkének a többi lakó igya meg a levét. A szolgáltató nyilván úgy gondolkodott, hogy ha elzárja a vizet, fizetésre bírja a nem fizetőt is. Csakhogy ő csupán a főcsapot tudja elzárni, és ezt a vétlen lakók is megsínylik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva