Hírek

2008.10.04. 07:40

Vízummegállapodás – uniós aggályok

„Aggályosak az amerikai vízummentesség feltételeként megkötött megállapodások az EU-tagállamok és az Egyesült Államok között” – mondta pénteken Peter Hustinx európai adatvédelmi ombudsman.

V. M.

A biztos két nappal az után adott hangot véleményének, hogy Magyarország is aláírta a vízummentességhez szükséges utolsó adatcsere-egyezményt. Szerinte aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államok és az egyes uniós tagországok közötti tárgyalások nem voltak átláthatóak, a megszületett megállapodásoknak pedig csak egy részét hozták nyilvánosságra.

„Megvan a veszélye annak, hogy Amerika nem csak az egyes tagországok rendszereihez férhet hozzá az adatcsere során, hanem akár a schengeni rendszerekhez és más adatbázisokhoz is” – tette hozzá. Bár az Egyesült Államokban is van adatvédelem, de szerinte az nem olyan szintű, mint az EU-ban. Közben a magyar-amerikai megállapodást a külügyi tárca már beküldte az Országgyűlésnek jóváhagyásra. Október 13-án tarthatják meg a vitát és a szavazást az egyezményről.
 
April Foley amerikai nagykövet szerint George W. Bush elnök még hivatali idejének januári lejárata előtt kiterjeszti Magyarországra a vízummentességet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva