Hírek

2008.10.22. 18:10

Vízummentesség: eloszlatják az államfői aggályokat

November 3-án kerül újra az Országgyűlés elé az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás kihirdetéséről szóló törvény, amit kiegészítenek a bűnügyi nyilvántartási törvény módosításával – közölte szerdán Draskovics Tibor igazságügyi miniszter.

mti

A tárcavezető azt mondta, hogy miután tájékoztatta a kabinetet az államfő aggályairól, illetve észrevételeiről, javaslatára a kormány úgy foglalt állást, hogy kezdeményezi a parlamentben: az amerikai-magyar vízummentességi megállapodást kihirdető törvény egészüljön ki a bűnügyi nyilvántartásról szóló  törvény módosításával. A módosítás egyértelművé teszi, hogy csak azokhoz az adatokhoz férhetnek hozzá az amerikai hatóságok, amelyekhez szándékaik szerint hozzá szeretnének férni, illetve amelyekhez a magyar fél is hozzáférést szeretne biztosítani, vagyis a bűncselekmény miatt elítéltek adataihoz.

A miniszter emlékeztetett: az államfő annak az aggályának adott hangot, hogy a megállapodást kihirdető törvény az említetteken túlmenően is hozzáférést enged a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz. Hozzátette: nem volt ilyen szándéka a tárcának, ezt a módosítás is egyértelművé teszi; törvényi szinten garantálják az elkülönítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva