Hírek

2008.10.07. 11:22

Vízummentesség – igen az európai ügyek bizottságában is

Egyhangúlag támogatta az európai ügyek bizottsága keddi ülésén az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt jövő hétfőn ratifikálhatja az Országgyűlés.

mti

A kormánypárti és az ellenzéki képviselők is támogatták a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény törvényjavaslatát az európai ügyek bizottságában. A dokumentumot hétfőn a külügyi és határon túli magyarok bizottsága is egyhangúlag támogatta. A megállapodás célja a Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködés erősítése a bűncselekmények megelőzésében. Azoknak a bűnözőknek az adatait cserélhetik majd ki az amerikai és a magyar hatóságok, akiknek a tettét a törvény legalább egyéves szabadságvesztéssel bünteti. A két állam hatóságai egyebek mellett a bűnelkövető nevét, esetleges álnevét, a születési adatait és személyazonosító dokumentumainak számát cserélhetik ki egymással. A hatóságok alapvetően az ujjlenyomat- és DNS-adatbázisukat bocsátják egymás rendelkezésére. Ezek mellett az adatsorok mellett azonban nem szerepelhetnek személyes adatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva