Hírek

2008.10.01. 18:44

Zöld út a vízummentességnek

Magyarország és az Egyesült Államok megkötötte az amerikai vízummenteséghez szükséges utolsó megállapodást.

Vég Márton

Januártól már vízum nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok az Egyesült Államokba, miután megszületett az ehhez szükséges utolsó megállapodás a bűnügyi adatok cseréjéről a két ország között. Az egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szignálta Budapesten. A vízummentességért cserébe Magyarország az eddiginél több adatot szolgáltat ki az állampolgárokról, de állítólag sehol nem sérül a magyar adatvédelmi norma.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szignálta Budapesten. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption] A megállapodás arról szól, hogy Magyarország és az USA állampolgárainak egyes adatait kölcsönösen kiadja büntetőeljárások lefolytatásához. Ez kiterjed az ujjlenyomatok és DNS-minták cseréjére is. Korábban az USA olyan személyes adatokat is szeretett volna megkapni, mint a szexuális orientáció, a szakszervezeti tagság vagy a politikai orientáció, de ez végül nem került bele a szerződésbe. Az Egyesült Államoknak a magyar állampolgárok adataira elsősorban terrorizmus-megelőzés szempontjából van szüksége.

„George Bush amerikai elnöknek régóta volt egy olyan víziója, hogy kiterjesztik a vízummentességet, és egyben növelik az ország biztonságát. Ez a megállapodás volt az utolsó mérföldkő ennek a víziónak a megvalósításához” – mondta April Foley nagykövet. Draskovics Tibor szerint nem csak az utazás lesz könnyebb, de 10 millió magyar egy kicsivel biztonságosabb világban élhet majd. „Sok utazó valószínűleg csalódott lesz, mert a vízummentesség ellenére továbbra is sok személyes adatot meg kell majd adni kiutazás előtt” – fogalmazott a miniszter. Reményei szerint még a Bush-adminisztráció idején, január 22-ig elindulhatnak az első, vízum nélküli magyar látogatók az Egyesült Államokba. Ez azt jelenti, hogy jövő év elejétől nem kell fizetni 131 dollár (21 ezer forint) vízumdíjat, nem kell megjelenni az amerikai nagykövetségen, és nem kell részletes, személyes tájékoztatást adni a beutazásról.

Most már csak egy feltétel van hátra a vízummentességhez: az elmúlt évben elutasított magyar vízumkérelmek arányának 10 százalék alatt kell lennie. Erről még nincs hivatalos adat, de valószínűsíthető, hogy hazánk ennek a kritériumnak is megfelelt.

A románok és a lengyelek még várhatnak

„Az amerikai vízummentesség az utolsó lépés Magyarország egyenrangúsításában. Ez azt jelenti, hogy NATO- és EU-tagként nem jelentünk semmiféle biztonsági kockázatot” – mondta Göncz Kinga külügyminiszter amerikai látogatásának utolsó napján Washingtonban. Hozzátette: mind a két amerikai elnökjelölttel tárgyalt és úgy tapasztalta, nem várhatók jelentős változások Amerika és Európa viszonyában.

Nem minden uniós ország bír majd azonos beutazási feltételekkel. Olyannyira nem, hogy például Románia és Lengyelország esetében még nem kerülhet szóba a vízummentesség.

Az utazási szándék bejelentése a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint eddig. Azzal a különbséggel, hogy már otthonról is ki lehet tölteni az ehhez szükséges adatlapot. Ha semmi különöset nem találnak az amerikaiak, akkor akár órákon belül kaphatunk visszaigazolást arról, hogy utazhatunk.

Nem minden uniós ország bír majd azonos beutazási feltételekkel. Olyannyira nem, hogy például Románia és Lengyelország esetében még nem kerülhet szóba a vízummentesség.

Az utazási szándék bejelentése a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint eddig. Azzal a különbséggel, hogy már otthonról is ki lehet tölteni az ehhez szükséges adatlapot. Ha semmi különöset nem találnak az amerikaiak, akkor akár órákon belül kaphatunk visszaigazolást arról, hogy utazhatunk. Az egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szignálta Budapesten. FOTÓ: DARNAY KATALIN Az egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter szignálta Budapesten. FOTÓ: DARNAY KATALIN -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva