Hírek

2008.10.27. 17:35

Zuhanás volt a tőzsdén, a forint viszont végre erősödött

Egész nap tartó hullámvasutazás után végül 9,78 százalékos csökkenéssel, 10 751 ponton zárt hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX.

N. M.

A hétfő reggeli erős zuhanásra számítani lehetett, hiszen a múlt hét második felében erőteljesen csökkentek a vezető amerikai és európai tőzsdék, ebből viszont a budapesti kimaradt a nemzeti ünnep munkaszüneti napjai miatt. A papírok aztán késő délutánra sem tértek magukhoz, bár egy pirinyót felkapaszkodtak a reggeli mélypontjukból. A vezető papírok közül a Mol lett a legnagyobb vesztes, a nap végére 14,58 százalékot bukott, amelyek így 8200 forinton álltak délután. Az OTP a kezdeti nagy zuhanás után a kereskedés végére 5,52 százalékos mínuszba „kapaszkodott vissza”. A részvényforgalom egyébként átlagos volt, több mint 25 milliárd forint cserélt gazdát a piacon.

A tőzsdével szemben a forintnak viszont jó napja volt hétfőn. A hazai fizetőeszköz árfolyama erősödött, majd stabilizálódott a bankközi devizapiacon az IMF-megállapodás hírére, bár a reggeli nyitáskor még széles árfolyamkilengést produkált. Délutánra 271-272 körüli árfolyamra rendezkedett be a forint az euróval szemben, ami annak fényében értékelendő, hogy az utolsó kereskedési nap, múlt hét szerdája óta a forint árfolyama a 275–285 forintos sávban mozgott az euróval szemben a nemzetközi piacokon.

N. M. Forint -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva