Hírek

2008.11.16. 07:50

A magyar borok között is találtak olyat, amiben sok a nehézfém

Az európai országok többségében olyan vörös és fehér borok kerülnek forgalomba, amelyek veszélyes dózisban tartalmaznak legalább hétféle nehézfémet – derült ki a londoni Kingston egyetem biomolekuláris szakembereinek kutatásából.

F. E.

A vizsgálatokat Declan P. Naughton és Petróczi Andrea végezte el. Eredetileg egyébként a gyömbér élettani hatásait kutatták és amikor több italt is elemeztek, meglepő adatokat találtak. Mintegy mellékesen kiderült, hogy az egyik vizsgált borban nagyon sok a nehézfém. Nekiláttak, hogy kiderítsék: csak abban az egyben és véletlenül-e, vagy ez minden borban így van. Egy új kutatásban, korábbi mérési eredmények alapján 15 ország borait vetették vizsgálat alá. A kockázatot jelentő értéket THQ-nak nevezték el. A THQ-t pedig úgy határozták meg, hogy annak értéke már 1 fölött is veszélyes. Nemcsak borokat vizsgáltak, hanem többféle ételt és italt, de a borokban találták a legmagasabb értékeket. Volt olyan is, ami 50–200 közötti THQ-t mutatott, vagyis az ötvenszeresét vagy kétszázszorosát a megengedett mértéknek.

Címkét a palackokra!

„Ha veszünk egy üveg bort néhány ezer forintért, az egyetlen dolog, amit a címke elárul, hogy mekkora az alkoholszintje – mondta Petróczi Andrea kutató. – Ugyanakkor, ha veszünk egy 100 forintos ásványvizet, annak a palackján ott szerepel, hogy milyen összetevői vannak. El tudom képzelni, hogy a nehézfém-tartalmat is fel lehetne tűntetni a borosüvegen. Sok borban ugyanis nincsenek benne ezek a fémek. Rá kellene bízni a vásárlókra, hogy eldöntsék, milyen bort akarnak, olyat, amiben van nehézfém vagy olyat, amiben nincs.”

A 15 vizsgált ország borai közül pedig csak háromban mérték a nehézfémek biztonságos szintjét: Olaszországban, Brazíliában, és Argentínában. A legrosszabb besorolásba került országok: Magyarország, Szlovákia, Franciaország, Ausztria, Spanyolország, Németország, Portugália, Görögország, Csehország, Jordánia, Macedónia és Szerbia. Az érdekes elemzésben részt vevő magyar kutató, Petróczi Andrea 2001 óta dolgozik a Kingston egyetemen. „Természetesen értesültem róla, hogy a borászok felháborodtak az eredményeken és azt mondják, az üzletüket akarjuk rontani ezzel – mondja – ez azonban nem így van. A mi célunk nem a riogatás volt, hanem a figyelemfelkeltés. Tudni kell, hogy nem azt állítottuk: egy-egy pohár bortól bárkinek baja lehet. Azt mondjuk, hogy aki rendszeresen, nap mint nap fogyaszt azokból a borokból, amiben sok a nehézfém, az hosszútávon veszélyezteti a saját egészségét.”

Az, hogy honnan kerülnek a borba ezek az anyagok, egyelőre nem ismert. Naughton szerint a források között lehetséges a szőlőültetvények talaja, a permetezőszerek, az erjedést okozó anyagok, de a tárolásra használt tartályok is „bűnösek" lehetnek. A kutatók természetesen így folytatják a munkát. Szeretnék kideríteni, hogy mikor kerülnek a nehézfémek a borokba, ki lehet-e iktatni őket, vagy lehet-e csökkenteni a mennyiségüket az italokban.

F. E. Címkét a palackokra! „Ha veszünk egy üveg bort néhány ezer forintért, az egyetlen dolog, amit a címke elárul, hogy mekkora az alkoholszintje – mondta Petróczi Andrea kutató. – Ugyanakkor, ha veszünk egy 100 forintos ásványvizet, annak a palackján ott szerepel, hogy milyen összetevői vannak. El tudom képzelni, hogy a nehézfém-tartalmat is fel lehetne tűntetni a borosüvegen. Sok borban ugyanis nincsenek benne ezek a fémek. Rá kellene bízni a vásárlókra, hogy eldöntsék, milyen bort akarnak, olyat, amiben van nehézfém vagy olyat, amiben nincs.”

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva