Hírek

2008.11.11. 15:34

A mostani válságra zöld a megoldás

A pénzügyi válság jó alkalom arra, hogy ennek megszüntetésével a környezeti válságot is megfékezhessük – állítja a Lehet Más a Politika mozgalom.

BAMA

Az ökológiai ugrás, vagyis a környezettudatosságon és az energiatakarékosságon alapuló politika a megoldás a világgazdasági válságra – állítja a Lehet Más a Politika (LMP) nevű szervezet. Az általuk zöld New Deal-nek keresztelt program arról szól, hogy a gazdaság talpra állításához minden államnak, így Magyarországnak is a megújuló erőforrásokba, a hulladékgazdálkodásba vagy a közösségi közlekedésbe kellene befektetni – mondta a Magyar Rádióban Scheiling Gábor, közgazdász, a javaslat egyik kidolgozója. Szerinte ilyenkor nem autópálya-építésre vagy a hagyományos, klasszikus nagyberuházásokra van szükség, hanem olyan ökológiai típusú beruházásokra, amelyek képesek a fenntartható társadalom alapjait lerakni.

A közgazdász egyetért azzal, hogy több javaslatukhoz, például az adóparadicsomok felszámolásához vagy a pénzátváltások megadóztatásához nemzetközi egyetértés kellene. A második világháború vagy a nagy gazdasági világválság sokkja után képesek voltak az államok arra, hogy kiépítsenek egy új, nemzetközi gazdasági rendszert, ami a szabályozatlan piacot felváltotta, és amiben a közérdek, a szociális szempontok és a hosszú távú fellépés sokkal határozottabban megjelent. A párt úgy véli, erre ma is van lehetőség.

A közgazdász szerint a környezettudatosság középtávon mindenképp központi helyet kap majd a politikai stratégiatervezésben, ugyanis a globális felmelegedés költségei sokkal nagyobbak lesznek annál, mint amibe most kerülne az, hogy ezt a folyamatot lassítsuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva