Hírek

2008.11.21. 07:30

A pókoktól irtózunk a legjobban

Több félelmet keltenek a pókok, mint a náluk veszélyesebb állatok – áll a New Scientist című folyóiratban a würzburgi egyetem egy kísérlete alapján.

europress

„A pókoknál teljesen felértékelődik a kockázat. A tényleg veszélyes állatoktól, mint az allergiás reakciót kiváltani képes méhektől és darazsaktól jóval kevésbé undorodnak és félnek az emberek” – nyilatkozta a német kutatás vezetője, Georg W. Alpers a Der Standardnak. A kísérlet során a pszichológusok és biológusok hallgatók elé tettek pókokat, darazsakat, méheket, bogarakat és lepkéket ábrázoló képeket. Minden kategóriában a pókfényképek győzedelmeskedtek, messze a legtöbb félelmet és undort keltették, és veszélyesebbnek is tartották őket.

Már egy pók képe is elegendő ahhoz, hogy undor- és félelemérzetet keltsen. „Egyfajta félelemhálózat aktiválódik: az ember elkezd asszociálni” – magyarázta a tudós. A félelem kiváltásához ezért már a tudat is elég, hogy pók van a szobában, vagy akár csak szó esik róluk. Közép-Európában alig akad emberre veszélyes pók, mérgük célpontjai általában maguk a zsákmányállatok, például legyek és szúnyogok. Így azt is feltételezik, hogy a pókiszony alapja a társadalom kulturális hatása. Közép-Európában minden harmadik nő és minden ötödik férfi vallja be, hogy fél a pókoktól. A beteges arachnofóbia (pókiszony) azonban csupán néhányuknál jelentkezik, ami az érintettek számára számos kellemetlen következménnyel jár.

„Az ilyen emberek félnek kihozni a garázsból az autót, lemenni a pincébe vagy leülni egy réten – mondta Georg W. Alpers. A würzburgi pszichológus szerint gyógyulást a félelem tárgyával való óvatos szembesítés hozhat, amit azonban mindenképp meg kell beszélni a beteggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva