Hírek

2008.11.06. 14:36

A svédek új modellel kísérleteznek

Európa eddig jó válaszokat adott a pénzügyi válságra, az Egyesült Államok azonban továbbra is problémákkal küzd, a pénzügyi válságon még nem vagyunk túl – mondta Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

mti

– Továbbra is bizalomhiány tapasztalható a piacon, ezért általánosabb megoldásra van szükség, mint az egyes pénzintézetek megsegítése. Európa eddig jó úton haladt, az Egyesült Államoknak azonban továbbra is problémái vannak – hangsúlyozta Fredrik Reinfeldt a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása után az MTI kérdésére. A politikus kiemelte: a pénzügyi válságon még nem vagyunk túl, ezért nem akarja megjósolni, hogy meddig tarthat a folyamat.

Reinfeldt szerint a jelenlegi helyzetben garantálni kell a lakossági betéteket, forrásokat kell biztosítani azoknak az intézményeknek, amelyeknek pénzre van szükségük a válság miatt, segítséget kell adni a bankszektornak, és át kell alakítani a problémával küzdő bankok szerkezetét. Európának közösen kell cselekednie a pénzügyi válságban, de ezzel együtt a helyi sajátosságokat is figyelembe kell venni.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában a kormányfő hangsúlyozta: az angolszász piaci elgondolást és a közép-európai, erős szociális rendszert egyesítő svéd modell nagyon hosszú ideig jól működött, a fejlődés azonban megtorpant az 1990-es években. A 2006-ban hatalomra került kormánynak az a célja, hogy egy új svéd modellel ismét növekedés következzen be. Ez az elgondolás négy alappillérre épül, ezek közé tartozik a béreket sújtó adók csökkentése és a foglalkoztatás ösztönzése – ezen belül a nagyon fiatalok és az idősebbek segítése az álláskeresésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva