Hírek

2008.11.20. 15:41

A vártnál mélyebb és hosszabb lesz a gazdasági krízis Amerikában

A vártnál tovább, akár a jövő év második feléig eltarthat az amerikai gazdaság mélyrepülése. Ez áll az amerikai jegybank, a Fed legfrissebb gazdasági helyzetjelentésében, amely szerint a mostani év egészét tekintve 0-0,3 százalékos növekedés, jövőre pedig 0,2-1,1 százalékos visszaesés várható.

M. S.

Előző, júniusi prognózisában a Fed még 1-1,6 százalékos növekedést várt az idei és 2-2,8 százalékosat a jövő évre.

Az amerikai hitelpiacról kiindult, mostanra azonban globális krízissé terebélyesedett válságnak az egész fejlett világban a gazdaság visszaesése az eredménye. Az Egyesült Államok, az euróövezet és Japán gazdasága már recesszióban van, miként hazánké is. A várakozások szerint a vezető gazdasági hatalmak közül csak Kína fogja nagy véráldozat nélkül megúszni a krízist, igaz, még ott is a növekedés jelentős fékeződésére kell számítani.

A válság kevés pozitív következményeinek egyike, hogy mindenütt lassul az infláció. A Fed jóslata szerint a pénzromlás üteme az Egyesült Államokban jövőre 1,3-2 százalék lesz, ami már szinte az árak változatlanságával egyenértékű. Hasonló tendencia érezhető az Európai Unió tagállamaiban, köztük Magyarországon is: az elmúlt egy-másfél év inflációs gyorsulása hirtelen megtorpant, és az áremelkedés üteme elkezdett csökkenni.

Végre egy jó hír a frankhiteleseknek

Nagy meglepetésre egy százalékponttal csökkentette csütörtöki ülésén az alapkamatot a svájci jegybank. Az új irányadó ráta mindössze egy százalék. Két héttel ezelőtt egyszer már csökkentett a pénzintézet, akkor fél százalékpontos volt a mérséklés. A csökkentés jó hír a hazai frankhiteleseknek, a kölcsönök kamata ugyanis – elvileg legalábbis – követi az irányadó rátát. Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a hazai frankkamatok alakulását jelenleg más tényezők is befolyásolják, így a bankok közötti bizalomhiány, illetve Magyarország kiemelkedő kockázata, és ezek éppen a kamatok további emelkedése, de legalábbis szinten maradása irányába hatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva