Hírek

2008.11.02. 18:13

Adóslista pozitív adatokkal

Benyújtotta a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás megteremtését célzó törvényjavaslatot az országgyűlésnek Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A Központi hitelinformációs rendszerről címet viselő anyag önálló törvény lenne, amelybe beemelnék a jelenleg hatályos hitelintézeti törvény elemeit is.

europress

Az új törvény tehát nem felváltaná, hanem kibővítené a jelenlegi negatív adósnyilvántartást. Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a hitelnyilvántartási rendszer ezentúl nem csak a negatív, hanem a pozitív adatokat is tartalmazná az ügyfelekről. Mindez megakadályozná a lakosság túlzott eladósodását, ugyanakkor elősegítené a megbízható adósok további hitelekhez jutását. Az új rendelkezés értelmében a nyilvántartott személyek megjegyzéseket is fűzhetnének adataikhoz, valamint rövidülnének a kifogásolási eljárásra vonatkozó határidők is. A törvény elfogadása esetén 2009. május 1-jén lépne hatályba.

Jóri András adatvédelmi biztos már a kormánydöntés ismertetésekor közölte: minden rendelkezésre álló eszközzel fel fog lépni a teljes körű hitelinformációs rendszer létrehozása ellen. Jóri szerint még nemzetbiztonsági kockázat is fennáll. A tervezetnek semmiféle alkotmányos indoka nincs, azt pusztán a pénzügyi válságot kihasználva, üzleti érdekekből hoznák létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva