Hírek

2008.11.02. 11:45

Agyműtét zsákvarrótűvel

FILMSAROK

Mézes Gergely

Amerika a lehetőségek földje! A rendszerváltás hajnalán talán még hittük, hogy az Államok félig már a mennyországba kunkorodik, ócska krimikben, sorozatokban csodáltuk a felhőkarcolókat, a hatalmas autókat, a gazdagságot. Aztán eltelt húsz év: ma már Európában senki sem a szabadságra, a boldogságra, pláne nem a műveltségre asszociál, ha Amerika kerül szóba, a gazdasági válság óta pedig az „amerikai álom” is lejárt szavatosságú lett.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A két boldog illegális bevándorló.
[/caption]Ezért aztán
meglehetősen időszerűtlenek Csupó Gábor Immigrants – Jóska menni Amerika című animációs filmjének főhősei, akik határtalan naivitással próbálják megvetni lábukat az ígéret földjén. Illegális bevándorlóként azonban nem sok jóra számíthatnak, a pénzért,
a megélhetésért mindent vállalniuk kell.

Kényes témát boncolgat tehát Csupó filmje, és az első harmadában még hisszük is: itt egy jókora fityisz formálódik az amerikai popkultúrának. Sajnos azonban a lendület megtörik, a kemény szatíra bohózatba vált, és a film második felében be kell érnünk némi élcelődéssel a hollywoodi celebvilágon és az egészségmánián. Főhőseink továbbra is papírok és munka nélkül tengődnek, de legalább már nem törődnek vele. És ez már elég, hogy elhiggye a néző: itt a happy end.

Immigrants

Jóska menni Amerika

(amerikai–magyar animációs film, 78 perc, 2008)

Rendezte: Csupó GáborA bugyuta történetvezetés, persze, érthető, ha tudjuk, eredetileg nem egész estés filmnek készült az Immigrants, hanem sorozatnak – az elkészült blokkokat öltötték utólag össze nagy zsákvarrótűvel. Így kapunk egy ostoba, szterotípiákra épülő tablót a bevándorlókról (látunk pakisztáni buszsofőrt, lusta, konyhán dolgozó mexikóit, vodkát vedelő oroszt), némi fricskát a hollywoodi sztárvilágról meg egy rakás vaskos, altesti poént.

Ez azonban kevés, hiába remek az animáció Viszont egy ígéretnek felfogható: a Jóska menni Amerika 2. majd valóban arra a világra reflektál, amelynek nézőire számít.

(amerikai–magyar animációs film, 78 perc, 2008)

Rendezte: Csupó Gábor A két boldog illegális bevándorló. A két boldog illegális bevándorló. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva