Hírek

2008.11.07. 16:53

Álgyógyító készülékek miatt büntetett a GVH

A Vivaldinak 1,5 millió forintot kell fizetnie. A Media Markt viszont megúszta bírság nélkül, mivel vállalta, informálja a vásárlókat.

H. M.

"Kivonja a szervezetben felhalmozódott káros anyagokat. Erősíti az immunrendszert. Segít a betegségek megelőzésében. Csökkenti a vércukorszintet." Ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel népszerűsítette az importőr Vivaldi Kft. és a forgalmazó Media Markt Saturn Holding Kft. a „VIVAMAX GYVSKY-7” nevű ionos testméregtelenítő készüléket. A reklámok valóságtartalmát azonban nem tudták megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani, ezért büntet a versenyhatóság. A Vivaldinak 1,5 millió forintot kell fizetnie. A Media Markt viszont megúszta bírság nélkül, mivel vállalta, informálja a vásárlókat.

Egy újabb eljárásban, a GVH három másik készülék forgalmazójának reklámját találta megtévesztőnek. A cégek ugyanis úgy hirdették meg az eszközöket, hogy azok diagnosztizálják az esetleges betegséget és enyhítik a tüneteket. Ezt sportolók és más felhasználók tapasztalataival igyekeztek igazolni, ám ezek – a GVH szerint – nem helyettesíthetik a tudományos vizsgálatok eredményeit. 

A versenyhatóság megállapította, a társaságok tájékoztatása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, így mindegyikre egy-egy millió forint bírságot szabott ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva