Hírek

2008.11.01. 14:00

Amerika ötöde már leszavazott

Obama óriási anyagi fölényben fordul a célegyenesbe, McCain-nek már csoda kellene a győzelemhez. New York-ban lifttel mennek szavazni a leglelkesebbek.

Újvári Miklós, New York, 2008. november 1.

„A korai szavazók kövessenek!” – kiálltja a liftkezelő, és jól megtömi a kabint: tizennégyen megyünk fel a tizedik emeletre, New York városának egyetlen olyan szavazóhelyiségébe, amelyik már az elnökválasztás előtti héten nyitva van. Más államokban, ahol a kutatások szerint szorosabb a verseny, még ennél is nagyobb tömeg sorakozik a korán megnyitott szavazóhelyiségek előtt. Mindenki, annak a nagymamája és a kiskutyája is szavazni akar. Mégpedig – a felmérések szerint – minden három korai szavazóból kettő Barack Obamára.
 
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Amerika az elnökválasztás lázában: már most tele vannak a korai szavazókkal a helyiségek. FOTÓ: AFP
[/caption]Két megállóra vagyunk a Wall Streettől, a világválság gyújtópontjától, és szintén kettőre az ikertornyok helyétől. A new york-iak most, ellentétben 2004-gyel, már nem a World Trade Center, hanem a Wall Street-válság hatása alatt szavaznak. A liftben a választók több mint fele fekete, fent a tizediken hasonló az arány. Egy átlagos APEH-váróteremre emlékeztet a helyiség, ahol a kormányalkalmazottak kiosztják a szavazólapokat, a választók pedig várnak és várnak és várnak.

„Ha a Bush-kormány megint csalással próbálkozik, és kihozza a McCain–Palin-párost győztesnek, szerintem kitör a forradalom” – mondja Geoffrey Hendrix, ötven év körüli, fehér kiállításszervező. – Olyan tömegmozgalmat érzek, olyan lelkesedést, ami mindent elsöpörhet”. Ő is Obamára szavazott, húsz percet várt az alkalomra.

Országosan a regisztrált szavazóknak már mintegy 17 százaléka leadta szavazatát. 34 tagállamban engedélyezik ezt a furcsa gyakorlatot, és olyan csatatérállamokban, ahol szoros a küzdelem, már százezrek járultak az urnákhoz. Főként feketék és Obama-hívek, akik attól tartanak, hogy a választás napján megint káosz lesz, és esetleg nem szavazhatnak le, vagy nem számolják meg a szavazatukat. Itt, New Yorkban borítékolt szavazást annak engedélyeznek, aki nyilatkozik, hogy a választás napján máshol tartózkodik majd.

Obama nénje

Illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban Barack Obama demokrata párti elnökjelölt kenyai nagynénje, akinek menedékkérelmét négy évvel ezelőtt elutasították – értesült az AP. A hírügynökség nevük elhallgatását kérő forrásai szerint a politikus most 56 éves nagynénjét, Zeituni Onyangót akkoriban az Egyesült Államok elhagyására is felszólították, bár nem tudni, hogy miért.

„ Én Pennsylvaniában leszek mint Obama-önkéntes” – mondja a sorban állva Brandi Colander. A húszéves fekete lány szerint Amerika változást akar, ez látszik azon is, hogy itt már öt nappal a választás előtt mekkora a tömeg. Tom Branson, a választóhelyiség helyettes vezetője azt mondja: a korábbiaknál ötször többen jöttek el idén. Szinte biztos, hogy részvételi rekord lesz. Erről pedig az olyan önkéntesek gondoskodnak, mint Brandi. Az Obama-kampány országosan 700 választási irodát nyitott meg, McCain csapata 400-at, közülük is sok hagyományos pártiroda, ami csak munkaidőben tart nyitva. Obamáéknál egész éjjel dolgoznak, telefonálnak, házról házra járnak, szórólapokat osztogatnak. A republikánusoknál lassabb a tempó.

Obamának, persze, könnyű dolga van az utolsó napokban, hiszen a kampány 640 millió dollárt kalapozott össze – főként 200 dollár alatti adományokból. A republikánus ellentábor 240 millióból gazdálkodik. Így Obama, aki állandó státuszban nyolcszáz embert foglalkoztat, napidíjat fizet az aktivistáknak. Csütörtökön este pedig fél óra alatt elköltött 3 millió dollárt arra, hogy három nagy tévécsatornán és négy kisebb kábeltévén egy időben adják le 30 perces kampányfilmjét. Összesen 33 millióan látták, másfélszer annyian, mint az országos baseball-döntőt. McCainnek sem ennyi pénze, sem ennyi lelkes támogatója nincs.

Ennek ellenére nem lefutott a meccs. Az amerikai választási rendszer furcsaságai miatt McCainnek elég lenne két-három nagy, ingadozó államot maga mellé állítania, és máris több elektort gyűjtene. Az utolsó napokban Floridáért, Ohióért és Pennsylvániáért folyik a harc. New York állam, benne New York városa nem kérdéses: itt Obama fog nyerni. Ennek ellenére még délután is tömve járnak föl-alá a liftek.

Szoros verseny (támogatottság százalékban)*

Közvélemény-kutató • Obama • McCain

Gallup • 52 • 41

Rasmussen • 51 • 47

Washington Post • 53 • 44

Ipsos • 48 • 43

*Október 30-i közvélemény-kutatási adatok alapján

Gallup • 52 • 41

Rasmussen • 51 • 47

Washington Post • 53 • 44

Ipsos • 48 • 43

*Október 30-i közvélemény-kutatási adatok alapján Obama nénje Illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban Barack Obama demokrata párti elnökjelölt kenyai nagynénje, akinek menedékkérelmét négy évvel ezelőtt elutasították – értesült az AP. A hírügynökség nevük elhallgatását kérő forrásai szerint a politikus most 56 éves nagynénjét, Zeituni Onyangót akkoriban az Egyesült Államok elhagyására is felszólították, bár nem tudni, hogy miért. Amerika az elnökválasztás lázában: már most tele vannak a korai szavazókkal a helyiségek. FOTÓ: AFP -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva