Hírek

2008.11.07. 18:28

Árván maradt adótörvények

A pártok adócsökkentést szeretnének, a kormány csupán adóegyszerűsítéseket tervez, így egyedül maradt javaslataival a tegnapi költségvetési parlamenti vitán.

Ambrus Vilmos – Szabados Balázs

Az ellenzék nem támogatja a jövő évi adótörvényeket. Az Országgyűlés pénteki vitájából kiderült: a kormány javaslata csak egyszerűsítéseket tartalmaz. „Az SZDSZ tudja, most nem lehet olyan mértékben adót csökkenteni, ahogy szerették volna, de ha nem lesz semekkora csökkentés, az nagy hiba lenne” – kommentálta mindezt Kóka János frakcióvezető.

A Fidesz szerint a változatlanul magas adóelvonás lehetetlenné teszi a válságból történő kilábalást. A kormány az új adócsomagban egyebek közt egyszerűsítené az igénybe vehető adókedvezmények rendszerét: évi 3,4 millió forint bevételig egységesen 30 százalékos kedvezménykulccsal, legfeljebb évi 100 ezer forint adókedvezmény érvényesíthető a jelenlegi jogcímeken.

Kiterjesztené az egyszerűsített bevallást: ezt az adóhatóság állítja össze a nála rendelkezésre álló adatok alapján: kiszámítja az adót, a magánszemély, ha egyetért, aláírva visszaküldi a bevallást. Nőne az általányadózás értékhatára: általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra. Megszűnne a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa. Az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózna.

Béren kívüli juttatások (cafeteria)
Az új adócsomag eltörölné az adómentes juttatásokhoz korábban kapcsolódó 400 ezer forintos korlátot, ám egyedi korlátokat bevezetne. Például az iskolai rendszerű képzés adómentesen átvállalható költségekre (korlát: a minimálbér 2,5-szerese), illetve a művelődési intézményi szolgáltatásokra (korlát: a minimálbér).

Háztartási adókedvezmények
Az új adócsomag ösztönzi a magánszemélyeket a számlakérésre. A szolgáltatások (lakás -felújítás, -korszerűsítés, gyermekfelügyelet, -gondozás, háztartásvezetés, háziápolás, háztartási nagygépek karbantartása, a lakás, lakóház tüzelőberendezésének, fűtési rendszerének, égéstermék elvezető rendszerének, hideg-, meleg-, a szennyvízrendszer karbantartása, javítása) elvégzése után kért számlára a jövőben adókedvezményt lehetne igénybe venni. A számlák ellenértékének 30 százaléka (maximum 100 ezer Ft) levonható az adóalapból. Ezt a kedvezményt az vehetné igénybe, akinek összes jövedelme nem haladja meg a 3 millió 400 ezer forintot.

Cégautóadó
Tételes cégautó adót kellene fizetni.
Eddig a személygépkocsi beszerzési ára és kora alapján sávosan állapították meg a havi fizetendő adó mennyiségét. Az új javaslat két kategóriába osztja a gépkocsikat: az 1600 kcm alattiakra havi 7 ezer, az e felettiekre havi 15 ezer forint adót kellene fizetni.
Eddig az szja törvényben természetbeni juttatásként kategorizálták a cégautó magáncélú használatát. A javaslat szakít ezzel.
Fontos, saját gépkocsi üzleti célú használatánál – kivéve a kirendelést és a munkába járást – a magánszemély is köteles lenne az adó fizetésére, ha jövedelmével szemben költséget számol el. Ebből az összegből levonható a gépkocsi után már megfizetett gépjárműadó.

Illetékek
Az illetéktörvényben változhatnak a feltűnő értékaránytalanságra vonatkozó szabályok. Ingatlantulajdon ajándékozása esetén  – az magas illeték elkerülése érdekében – rendszerint adásvételi szerződést kötöttek a felek. A kormány tervei szerint ezt elkerülendő, ha feltűnő értékaránytalansággal találkozik (ha a szerződéses ár nem éri el az ingatlan piaci árának 50 százalékát) a hatóság a szerződést a magasabb illetékkel járó ajándékozássá minősíti át.

Balsai István (Fidesz) kifejtette: szeretnék elérni, hogy az állami vezetők juttatásai álljanak vissza a 2002-es szintre, amihez igazodhat a képviselők jövedelme is. Az SZDSZ nevében Gusztos Péter ügyvivő jelezte, támogatják a képviselői jövedelmek befagyasztását. Herényi Károly az MDF frakcióvezetője pedig megerősítette álláspontjukat: a képviselők mondjanak le költségtérítésük 18 százalékáról. A pártok adócsökkentést szeretnének, a kormány csupán adóegyszerűsítéseket tervez A pártok adócsökkentést szeretnének, a kormány csupán adóegyszerűsítéseket tervez -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva