Hírek

2008.11.17. 12:12

Az uniós képviselő szembeszáll az ellenzéki párttal a Tobin-adó ügyében

Élesen támadja a Fidesz a valutaváltások világszerte történő megadóztatását, vagyis a Tobin-adó magyarországi bevezetését. Hegyi Gyula, az Európai Parlament képviselője elképesztőnek tartja, hogy az ellenzéki párt támogatja a nemzetközi spekulációt.

Hampl Márta

A Fidesz vagy tudatosan támogatja a spekulációt, vagy szóvivői elemi közgazdasági ismeretekkel sem rendelkeznek – vélekedik Hegyi Gyula. AZ Európai Parlament MSZP-s képviselője ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a Fidesz vasárnap élből elutasította a Tobin-adó bevezetését. A valutaátváltások világszerte történő megadóztatását, azaz a Tobin-adó bevezetését Kiss Péter, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának vezetője és Hegyi Gyula képviselő még szombaton javasolták Budapesten, a platform országos értekezletén. A politikusok szerint az adó bevezetése nem elsősorban a valutaspekulációk ellen irányulna, hanem ebből finanszíroznának olyan világméretű ügyeket, mint például a fenntartható fejlődés. Az új adó emellett korlátozná a spekulációs tőkemozgást és védené az árfolyamok stabilitását.

Az uniós képviselő úgy látja, a Tobin-adó bevezetése semmiféle hatással nem lenne a kisemberek valutaváltására. Hegyi Gyula éppen ezért elképesztőnek tartja, hogy a Fidesz a nemzetközi spekulációt korlátozó adó bevezetése kapcsán is adócsökkentést követel. A szocialista képviselő szerint a Tobin-adó globális bevezetése nem könnyű feladat, de Magyarországnak, a nemrég spekulatív támadásnak kitett forintnak és a magyar kisembereknek mindenképp nagyobb biztonságot jelentene. Ezért a pártmarakodást félretéve mindenkinek össze kellene fognia azért, hogy nemzetközi szinten sikerrel képviseljük a spekulációs tőkemozgások korlátozását. Ha a Fidesz információhiányban szenved, Hegyi Gyula kész a Tobin-adóról szóló ismertetőt megküldeni az ellenzéki párt képviselőinek.

Hampl Márta -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva