Hírek

2008.11.27. 18:44

Ázsiában még mindig munkaerő-hiány van

A gazdaság lassulás ellenére is komoly gondot okoz a távol-keleten a képzett munkaerő toborzása és megtartása.

BAMA

Kínában gyárak ezrei zártak be, a multik sorra építik le kiszervezett részlegeiket Indiában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban és Taiwanban egyaránt nő a munka nélkül maradtak száma. A HR-gondok azonban továbbra is megnehezítik a cégek életét – írja az Economist.

A problémát részben az okozza, hogy a sok millió állását vesztett munkavállaló olyan területeken – textil-ipar, játékgyártás, építőipar – dolgozott, amelyek nem igényeltek jelentős szaktudást, és külföldi vendégmunkásokkal is elláthatóak. Ezeken a területeken pedig soha nem is volt hiány dolgozókból. A gondok másik forrása, hogy sok bajba jutott vállalat nem bocsátja el munkavállalóit. A közelmúltban, Kínában és Indiában is jogi akadályokat gördítettek a leépítések elé, ezért sok vállalat inkább a munkaidő és a bérek csökkentésével reagált a visszaesésre. Indiai és dél-koreai autógyártók fizetés nélküli szabadság kivételére kérték dolgozóikat. Ráadásul, a nehéz gazdasági helyzet nem rontotta a dolgozói morált, hanem lojálisabbá tette vállalatukhoz a munkavállalókat. A dolgozók cserélődésének üteme érezhetően lassult az elmúlt hónapokban.

Mindez a képzett munkaerő fizetésének rendületlen növekedéséhez vezet. A Research International piackutató Indiában 14, Kínában 9 százalékos éves bérnövekedéssel számol jövőre, ami alig marad el a 2008-as emelkedés mértékétől. Ez pedig komoly kihívást jelent a térség multinacionális cégei számára. A munkaerő-hiány és a béremelkedés ugyanis megnehezíti a kieső amerikai és európai piacok pótlását, amit a távol-keleti térségben megnövelt eladásokkal tartanak megvalósíthatónak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva