Hírek

2008.11.12. 20:05

Bankmentőcsomagnyit kereshettek volna a vegyi anyaggal

Heroingyártáshoz használatos vegyi anyagot foglaltak le a nyomozók Tápiószecsőn. Értéke, ha valóban kábítószer-gyártáshoz használják fel, 600 milliárd forint. Ez annyi, mint a bankmentő csomag teljes összege.

Magyar Rádió

Az ecetsav-anhidrid önmagában is veszélyes vegyi anyag, ráadásul nélkülözhetetlen a heroin előállításához. Tápiószecsőn 21 tonnányit foglaltak le belőle. A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, Bartha László azt mondja: nyomozóik olyan információhoz jutottak, amelyek szerint nagy mennyiségű ecetsav-anhidridet szállítanak be Magyarországra.

A 21 tonnányi ecetsav-anhidrid értéke ötmillió forint, viszont 100 millió adagnyi heroint lehetett volna a segítségével előállítani. Annak az ára pedig a magyarországi bankmentő csomag összegével egyező, azaz 600 milliárd forintot kereshettek volna vele a dílerek. A vegyi anyag azonban nem csak kábítószer előállítására alkalmas – mondja Torkos Kornél, az ELTE egyetemi docense. Az ecetsav-anhidrid vegyipari alapanyag, acetilezésre használják például a gyógyszergyárak, azonban nincs hétköznapi forgalomban. Az egyetemek vagy a gyógyszertárak is csak engedéllyel juthatnak hozzá.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-előállítás elősegítése, illetve visszaélés kábítószerrel bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva