Hírek

2008.11.13. 18:20

Belépünk az euró előszobájába?

A kormány szerint sikeres volt a miniszterelnök által kezdeményezett gazdasági csúcs. A több mint háromtucatnyi résztvevő számtalan javaslatot fogalmazott meg a válság kezelésére a négy órán át tartó tanácskozáson.

Ambrus Vilmos

Pártelnökből mindössze egy vett részt a csúcson: a kezdeményező Gyurcsány Ferenc. Volt viszont annál több érdekképviseleti, érdekszervezeti és kamarai vezető és az Országgyűlés teljes gazdasági bizottsága. A parlament vadásztermében, az egész helyiséget betöltő asztalnál negyvennél is több résztvevő ült. Vitatkozni nem is vitatkozhattak az elhangzottakról, mert mindenki csak egyszer kapott szót.

Az olyan szerencsések, mint a kabinet terveit ismertető Bajnai Gordon, tíz percben beszélhettek. A gazdasági miniszter elmondta: a következő két évben uniós források átcsoportosításával 1400 milliárd forint támogatást kapnak a vállalkozások. A Fidesz részéről felszólaló Matolcsy György szerint helyes az elképzelés, de megvalósításához politikai fordulatot tartott szükségesnek. Az ellenzéki párt adót és járulékokat is csökkentene.

Az SZDSZ és az MDF mielőbbi euróbevezetést sürgetett. Herényi Károly, a demokrata fórum frakcióvezetője szerint meg kell határozni az euróbevezetés időpontját, mert ez is sokat segíthetne a gazdaságon. Kóka János a szabad demokraták nevében a 2012-es dátumot javasolta. Ezekre reagálva Veres János pénzügyminiszter elmondta: 2009-ben az ország csatlakozhat az euróhoz szükséges ERM-II-es árfolyamrendszerhez.

A csúcs résztvevői órákon át sorolták válságkezelő javaslataikat. A konvergenciaprogram folytatása, a munkahelyek megtartása, a likviditás megőrzése, az adórendszer átalakítása szerepelt legtöbbször az elhangzottak között. Demján Sándor a vállalkozók képviseletében arra figyelmeztetett: a csőd bármikor bekövetkezhet. A szakszervezeti vezetők közül Gaskó István és Borsik János azt hangsúlyozta: a gazdasági válság terheit nem lehet a munkavállalókra rakni, országos bérmegállapodásra van szükség. Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiállt a konvergenciaprogram mellett, mert az által vissza lehet szerezni a befektetői bizalmat. Hangzatos szavakkal zárta felszólalását Parragh László iparkamarai elnök: azt mondta, kevesebb politikusra és több államférfira van szükség.

Mit javasoltak a pártok?

Fidesz: munkaadói járulékcsökkentés, az adórendszer átalakítása, a 400 milliárdos építőipari lánctartozás állami kivásárlása

SZDSZ: az adórendszer átalakítása, az állami bürokrácia leépítése, a jóléti támogatások rászorultság-elvű folyósítása, 100 milliárdos hitelkeret a kis- és közepes vállalkozásoknak

MDF: az adórendszer átalakítása, euróbevezetés minél előbb

Egészen sajátos produkciót mutatott be Gyurcsány Ferenc, aki szerint azzal kellene kezdeni a válság megoldását, hogy mindenkinek el kellene mondania, mit csinált rosszul. A szocialisták elnöke érdekes okfejtést adott elő arról, hogyan került válságba a magyar gazdaság. „Az elmúlt évtized végén politikai ellenségképzés kezdődött, ezért a pártok, hogy hatalomra kerüljenek vagy hatalmon maradjanak, szociális licitálásba kezdtek, ami pedig a gazdaság gyengüléséhez vezetett” – fogalmazott a politikus.

A tanácskozás végén Bajnai Gordon sikeresnek nevezte a megbeszélést. Mint mondta, egyetértés van abban, hogy gyors intézkedésekkel stabilizálják a gazdaságot. Veres János szerint a tanácskozás megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy folytatni kell a strukturális reformokat. „A kormány a következő hónapokban javaslatokat terjeszt az Országgyűlés elé az önkormányzati, az adó- és a szociális reform területén” – mondta a pénzügyminiszter.

<!-- Belépünk az euró előszobájába? CSÚCS Bajnai 1400 milliárdos forrást juttatna a vállalkozásoknak • Fidesz: politikai fordulat kell A kormány szerint sikeres volt a miniszterelnök által kezdeményezett gazdasági csúcs. A több mint háromtucatnyi résztvevő számtalan javaslatot fogalmazott meg a válság kezelésére a négy órán át tartó tanácskozáson. Ambrus Vilmos Mit javasoltak a pártok? Fidesz: munkaadói járulékcsökkentés, az adórendszer átalakítása, a 400 milliárdos építőipari lánctartozás állami kivásárlása

SZDSZ: az adórendszer átalakítása, az állami bürokrácia leépítése, a jóléti támogatások rászorultság-elvű folyósítása, 100 milliárdos hitelkeret a kis- és közepes vállalkozásoknak

MDF: az adórendszer átalakítása, euróbevezetés minél előbb euró -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva