Hírek

2008.11.12. 18:52

Botrány Klaus írországi látogatásán

Vihart kavart Írországban Václav Klaus cseh államfő. Nyilvánosan egyetértéséről és támogatásáról biztosította hivatalos dublini látogatásán Declan Ganleyt, a lisszaboni szerződést ellenző írországi Libertas mozgalom milliárdos vezetőjét.

É. S.

„Mi is nagyon örültünk annak idején a kommunista korszakban, ha nyugati politikusok meglátogatták nálunk a politikai ellenzékhez tartozókat. Ugyanígy találkozom én most Ganley úrral” – mondta Klaus az EU-ellenes mozgalom vezetőjével együtt elköltött vacsora után rendezett sajtóértekezleten.

Michael Martin ír külügyminiszter „nevetségesnek, felszínesnek és hamisnak” nevezte szerdán az RTE ír rádióban a párhuzamot, amit Klaus az antikommunista ellenzékiek és az EU-ellenes aktivisták között vont. „Az nem probléma, hogy a cseh államfő magánvacsorán ellenzéki személyekkel találkozik hivatalos írországi látogatásán, de nem kellene nyilvánosan támogatnia egyetlen politikai párt vagy aktivista álláspontját sem, mert az nem helyénvaló beavatkozás az ország belügyeibe” – fejtegette az ír külügyminiszter.

A cseh államfő képmutatásnak minősítette az ír külügyminiszter viselkedését, s megjegyezte: úgy látja, hogy Európában rosszabb a demokrácia helyzete, mint gondolta. Megjegyezte: személyesen találkozott az ír külügyminiszterrel, és sajnálja, hogy az kifogásait nem volt képes a szemébe mondani. „Ha nekem valaki nem tetszik, azt az illetőnek mondom meg, s nem a háta mögött” – mondta a cseh köztársasági elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva