Hírek

2008.11.12. 10:56

Csalással jutott ásványkincsekhez Abramovics?

Roman Abramovics orosz üzletembert kártérítési per fenyegeti: a vád szerint csalással jutott ásványkincsekhez.

VGO

A Chelsea futballcsapat tulajdonosát azzal vádolják, hogy a Millhouse Capital londoni befektetői vállalattal kétes módszerekkel jutott a prijobszkojei, nyugat-szibériai olajmezőhöz - számol be a Süddeutsche Zeitung. Ezen a területen napi 150 ezer hordó olajat termelnek ki. A vádló az angol Henry Cameron, akinek a Sibir Energy cége orosz társával, a Yugranefttel korábban részesedett a prijobszkojei olajból. Cameron szerint Abramovics egyik napról a másikra magához ragadta a mező összes részvényét, "cégrablás" mintájára. A helyzetet még pikánsabbá teszi, hogy azóta a Sibneft vállalatát, valamint az olajmezőt Abramovics továbbadta a Gazpromnak, állítólag 7 milliárd euróért. Cameron 1,2 milliárd fontért perel. Az orosz mágnás tagadja a vádakat.

 Az elsőfokú ítélet Abramovicsnak kedvezett. A bíró szerint ugyanis a brit bíróságok nem illetékesek, hiszen Abramovics csak 57 napot tartózkodott az elmúlt évben Nagy-Britanniában, ami túl kevés ahhoz, hogy „rezidensnek” ítéljék meg, és így brit joghatóság alá essen. A 19 milliárd eurós vagyonnal rendelkező üzletember a hírek szerint több mint egymilliárdot veszített a válságon, mindenekelőtt a moszkvai tőzsdén.

VGO -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva