Hírek

2008.11.05. 17:58

Csökkentenék jövedelmüket a képviselők

Tizenhét év fizetésemelése után, most a pénzügyi válság itthoni hatásaira tekintettel, csökkentenék jövedelmüket az országgyűlési képviselők. Két pártnak konkrét javaslata is van, az MSZP egyeztetést kezdeményez.

Ambrus Vilmos

A pénzügyi válság előidézte helyzetben ismét napirendre került a képviselői fizetések és költségtérítések kérdése. Egymástól függetlenül, két párt is úgy gondolja most, a képviselőknek is részt kell vállalniuk a válságkezelés terheiből.  Az MDF képviselői lemondanának költségtérítésük 18 százalékáról, és erre buzdítják a többi frakciót is. Mindezt azért csinálják, hogy az országnak minél kisebb összeget kelljen felhasználnia a nemzetközi szervezetek hiteléből.

A szocialisták más megoldást keresnek: az MSZP abban gondolkodik, hogy átlag 8 százalékkal csökkentenék jövőre a képviselői jövedelmeket, de van olyan elképzelésük is, mely szerint megadóztatnák a képviselői költségtérítést. A frakció a feles többséget igénylő adótörvényekhez kíván akár egyedül is módosító indítványt benyújtani, hogy megváltoztassa a képviselői jövedelmek jelenlegi szabályozását.

"Nem véletlenül választottuk azt a formát, amelyhez elég a feles többség, unjuk az egymásra mutogatást, amelyben mindig a kétharmados egyetértésre kell várnunk, amely nehezen, vagy sohasem születik meg" - fogalmazott Lendvai Ildikó frakcióvezető. A szocialisták ötpárti egyeztetést javasolnak a képviselői költségtérítésről.

A rendszerváltáskor 32 ezret kaptak

Tizennyolc év alatt közel 200 ezer forinttal emelkedett a képviselők alapdíja, 1991-ben 32.500 forintot kapott egy képviselő. Két alkalommal emelkedett az alapdíj igen jelentős mértékben: 1996 és 1997 között mintegy 30 ezer, 2002 és 2003 között pedig több mint 30 ezer forinttal.

Azzal egyébként, hogy jövőre nem lesz béremelés a közszférában, az országgyűlési képviselők fizetése sem emelkedik. Egy képviselő alapbére most 231.900 forint, de ehhez különböző díjak járulnak még aszerint, hány bizottságnak és milyen tisztségviselője az adott képviselő. Ha valaki az Országgyűlés egyik bizottságának elnöke, képviselői alapdíján felül még 278.280 forint illeti. Bizottsági alelnökségért 231.900, tagságért 162.330 forint jár. A frakcióvezetők pluszban 278.280, a jegyzők 162.330 forintot kapnak.

Korábban arról folyt komoly vita, hogy milyen és mennyi költségtérítés illesse meg a képviselőket. Valóságos botrány volt abból, amikor kiderült, egyes képviselők 100 milliónál is több, vagy ahhoz közeli összeget vettek fel költségtérítés gyanánt. Most a Budapesten lakó képviselők 162.330 forint költségtérítést kapnak, a fővárostól 250 kilométernél messzebb lakó képviselőket 371.040 forint illeti meg havonta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva