Hírek

2008.11.18. 15:51

Egyelőre nőnek a reálkeresetek

Nem sokkal, de kicsit többet ért a fizetésünk az év első kilenc hónapjában, mint tavaly.

M. S.

Az átlag magyar az említett időszakban 120 ezer 100 forintot vihetett haza havonta, 7,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; a 6,7 százalékos infláció mellett ez 0,5 százalékos reálkereset-emelkedést jelentett – derül ki a statisztikai hivatal frissen ismertetett adataiból. A fizikai foglalkozásúak pénztárcája 89 ezer 500, a szellemi foglalkozásúaké 154 200 forinttal hízott havonta a január-szeptemberi periódusban.

A reálkeresetek tavaly erőteljesen, öt százalékkal csökkentek, a megelőző esztendőkben viszont – 2004-et leszámítva – évről-évre több árut és szolgáltatást tudtunk venni a jövedelmünkből. Az idei év egészét tekintve a reálkeresetek stagnálhatnak – vélik az elemzők –, jövőre viszont – a pénzügyi és gazdasági válság egyik hatásaként – újra a reálkeresetek erőteljes csökkenésére kell felkészülnünk.

Az adatokból kiolvasható az is, hogy az elmúlt négy évben jelentős mértékben csökkent a költségvetési szférában foglalkoztatottak száma. Míg 2004 szeptemberében még nagyjából 820 ezer ember bérét fizette az állam, ma már ez a szám éppen csak meghaladja a 720 ezret. A versenyszférában kicsivel kevesebb, mint kétmillió ember áll alkalmazásban, ez gyakorlatilag ugyanannyi, mint az elmúlt években.

Az arányok eltolódása a keresetek alakulásában is tetten érhető. A költségvetési szférában dolgozók ugyan még mindig többet keresnek (havi nettó 128 ezer 500 forint áll szemben havi nettó 117 ezer 400-zal), ám a versenyszféra dolgozóinak a bére 8,1 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, míg az állami alkalmazottaké 5,6 százalékkal.

M. S. Pénz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva