Hírek

2008.11.02. 19:01

Egyetértés a plafontörvény főbb pontjaiban

A parlamenti pártok megállapodtak az úgynevezett költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat leglényegesebb pontjairól. A törvényjavaslatról vasárnap az SZDSZ kezdeményezésére tartottak egyeztetést. A megbeszélés után Kóka János, a liberális párt frakcióvezetője bejelentette: a 2009-es költségvetési törvényjavaslatban szereplő kiadási főösszeg teljesíti a plafontörvény kritériumait. Hozzátette: 2010-ben és 2011-ben az állami kiadások az előző évihez képest az inflációval és a nemzeti össztermék növekedésének a felével emelkedhetnek.

Z. H.

A plafontörvény-javaslathoz ugyanakkor a Fidesz sajátos módosítást terjeszt be. Az ellenzéki pártnak korábban is volt olyan kezdeményezése, amellyel a kormánytagok felelősségét szigorította volna. Mostani elképzelésük szerint: a kormány tagjai anyagi felelősséget is vállaljanak az elfogadott költségvetés megvalósításért. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a részletekről szólva kifejtette: ha egy adott esztendő költségvetése tételesen eltér az Országgyűlés által elfogadottól, akkor – mértéktől függően – a minisztereknek anyagi felelőssége lenne. „Ha egy esztendő államháztartási hiánya másfél százalékkal tér el a törvényben foglaltaktól, akkor az illetékes miniszter hathavi fizetését veszítené el” – ismertette a javaslat lényegét Varga. Emellett a Fidesznek olyan módosító javaslata is lesz, ami arról szól, hogy a költségvetés manipulálásának büntetőjogi felelőssége lenne.

Az egyeztetésen a pártok abban is megállapodtak, hogy kérik a kormányt: zárt tárgyaláson még a hét elején ismertesse velük a Valutaalappal kötendő megállapodás részleteit. Veres János pénzügyminiszter vasárnap  a parlament szakbizottságának ülésén közölte: az uniós támogatások nemzeti része rendelkezésre áll, így a több mint egymilliárd forintnyi forrásra pályázni lehet. Veres szerint elegendőek a költségvetés tartalékai. Ezek összesen 204,3 milliárd forintot tesznek ki, de az összeget a minisztériumok tartalékai is növelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva