Hírek

2008.11.20. 06:49

Elstartolt az ünnepi vásárlási hajsza

A karácsony közeledtével egyre több háziasszony teszi fel magában a kérdést, hogy idén mi kerül majd az ünnepi asztalra. A szakértők azonban óvatosságra intenek: felelőtlen vásárlással könnyen rémálommá válhat a szeretet ünnepe.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Érdemes azokban az üzletekben beszerezni az ünnepi lakmározás hozzávalóit, ahol egész évben elégedettek voltunk a termékek minőségével - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Az év legbensőségesebb estéjén és az azt követő napokban a családi, baráti összejövetelek mellett az étkezés áll a középpontban. Éppen ezért soha nem árt az óvatosság: elég egyetlen gramm romlott étel ahhoz, hogy ünnepi finomságok helyett gyomorontás elleni gyógyszereket csipegessünk. Könnyen megelőzhetjük azonban a bajt, ha szem előtt tartunk néhány élelmiszer-biztonsági előírást. Nem kell ördöngösségekre gondolni, hiszen elég, ha tudatosan és szemfülesen vásárolunk be az ünnepek előtt.

„Érdemes azokban az üzletekben beszerezni az ünnepi lakmározás hozzávalóit, ahol egész évben elégedettek voltunk a termékek minőségével” – javasolja Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője. Azoknak sem kell azonban kétségbe esnie, akik nem voltak egyetlen bolt törzsvásárlói sem az elmúlt hónapokban. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal segítségével azokat a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyeknek a szem előtt tartásával könnyen elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket az ünnepi étkezések alatt.

Mikor érdemes bevásárolni?
A hosszabb ideig elálló termékeket érdemes még a karácsonyi dömping előtt megvásárolni. Így például érdemes már most feltölteni a családi szaloncukor-készleteket. A húsok, zöldségek, gyümölcsök vásárlását azonban érdemesebb minél későbbi időpontra halasztani, így ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy friss áru kerül az asztalra.

Állig „felfegyverkezve” a boltban
Érdemes bevásárlólistát írni, mielőtt nekivágnánk a karácsonyi bevásárlótúrának, így ugyanis azt is át tudjuk gondolni, hogy mit hol tudunk beszerezni. Emellett nem árt, ha van nálunk elegendő bevásárlószatyor, mélyhűtött termékek vásárlásánál pedig hűtőtáska, hiszen jó néhány üzletben csak térítés ellenében segítenek ki minket a cipelő-alkalmatossággal.

Árulkodó apró jelek
Legyen szó bármilyen alkalomról, az élelmiszereket mindig megbízható helyről kell beszerezni. A „tiszta udvar, rendes ház” szállóige az üzletekre is igaz: érdemes elkerülni azokat az egységeket, amelyeknek már a bejáratában nagy a káosz és a rendetlenség.

Amikor a hal visszanéz
A hagyományokat követő családok asztalairól nem hiányozhat a rántott hal, illetve a halászlé. Ez a fajta hús számos háziasszony rémálmában köszön vissza. Többek közt azért, mert első ránézésre nem nagyon lehet megállapítani, hogy milyen minőségű pikkelyessel nézünk farkasszemet a medence tükrén keresztül. Első ránézésre vagy tapintásra ugyanis csak a szakértők tudják megállapítani az élő halakról, hogy pocsolyaízű, vagy netán túl zsíros a húsa. A már leütött halról azonban első ránézésre lerí a minősége: a friss halnak ugyanis csillog a szeme.

Fontos a jelölés
Vásárláskor mindig nézzük meg a termék jelölését, amelynek a termék megnevezéséből, összetételéből, előállítójának vagy forgalmazójának megnevezéséből, valamint a fogyaszthatóság idejéből kell összeállnia. Fontos tudnivaló, hogy az összetevők csökkenő sorrendben vannak feltüntetve, amelyből következtetni lehet azok arányára. Ha a termék hűtést igényel, a tároláshoz javasolt hőmérsékletnek is fel kell lennie tüntetve. Nem árt odafigyelni arra, hogy a címke ne legyen átírva, vagy átragasztva.

Csokit, és ne tejbevonót együnk
Az édességek esetében nem árt a szemfülesség, hiszen gyakrabban előfordul a „minőségét megőrzi” rubrika átjavítása vagy eltüntetése, sőt az előző évben megmaradt nyalánkságok újbóli értékesítése. Érdemes fontolóra venni, hogy a minőséget, vagy inkább az olcsóságot választjuk: a tej- illetve étbevonómasszából készült termékek és a valódi csokoládé  között ugyanis óriási különbség van.

Az ünnepi kacsára is lehet reklamálni
Még az élelmiszerek estében is joga van a fogyasztónak minőségi reklamációval élni. Így például ha még a lejárati idő előtt megzöldülve vesszük elő az ünnepi kacsát a hűtőből, nyugodtan visszavihetjük a vásárlás helyére. Az eladónak ugyanis kötelessége visszaadni a termék árát, vagy felajánlani a levásárlás lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva