Hírek

2008.11.23. 15:15

Erwin Koeman szerződtetése fordulatot hozott

A magyar labdarúgó-válogatott három győzelemmel zárta az évet. Mivel ezek közül kettő (az Albánia elleni hazai, valamint a Málta elleni idegenbeli meccs) vb-selejtező volt, a csapat úgy léphet át 2009-be, hogy továbbra is van esélye arra, hogy kiharcolja a részvételt a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra.

Dénes Tamás

Erwin Koeman május első napján váltotta Várhidi Pétert a szövetségi kapitányi poszton. A holland szakember, aki játékosként Európa-bajnok is volt, két, a nyári kontinenstornára készülő gárda elleni barátságos meccsen mutatkozott be. Mégpedig több mint biztatóan: májusban 3-2-re legyőztük az akkor még Eb-címvédő görögöket, néhány nappal később pedig 1-1-et játszottunk a horvátokkal.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Dzsudzsák Balázs – bár ősszel többnyire csak csereként beállva – a Koeman-éra minden 2008-as mérkőzésén játszott. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]– Nem ért váratlanul Erwin Koeman kinevezése, végig tisztában voltam a tárgyalások állásával – pillantott vissza arra az időszakra Szekeres Tamás, a válogatott technikai igazgatója, a szövetségi kapitány egyik közvetlen munkatársa. – Kinevezésekor nem lehettek róla szakmai tapasztalataim, de az első pillanattól nagyon szimpatikus embernek tartottam. Az első néhány személyes beszélgetés után féltettem, hogy talán „túl rendes” lesz ahhoz, hogy meg tudjon élni a magyar futballt körülvevő közegben, de gyorsan kiderült, hogy kellően határozott és nagyon alapos. Stábjának tagjait több jelölt közül, minden lehetséges információt begyűjtve választotta ki, és mint azóta kiderült, remekül döntött, remek szakmai csapat alakult ki a válogatott mellett.

Az új kapitány az első két meccsnek úgy vágott neki, hogy alig-alig ismerte játékosait. Ők azonban meg akarták mutatni, hogy helyük van a jövő csapatában, nagy elánnal edzettek és játszottak, s motiváltságuk eredményt is hozott. Az eredmények pedig még tovább erősítették a csapategységet. A harmadik barátságos meccs, a Montenegró elleni találkozó eredménye, a 3-3-as döntetlen sem volt rossz eredmény, ám a három kapott gól intő jel volt az első, Dánia elleni vb-selejtező előtt.

Az idei gólszerzők

3 gól: Torghelle

2 gól: Gera, Hajnal, Juhász

1 gól: Dzsudzsák, Priskin, Rudolf, Vadócz

(A horvátok elleni gól öngólból született. Gera az egyik találatát még a Koeman-éra előtt, a szlovákoknak lőtte.)

– Mivel Montenegrótól három gólt kaptunk, a dánok ellen az volt a legfontosabb, hogy stabilizáljuk a védelmet – folytatta Szekeres Tamás. – Ez nagyszerűen sikerült is, nem kaptunk gólt, ám nekünk sem sikerült a kapuba találnunk, pedig volt lehetőségünk a győzelem megszerzésére. Ebben az időszakban azonban Erwin Koeman még kereste a támadósor megfelelő összetételét, akkor éppen Huszti Szabolcs játszott éket. A következő selejtezőn aztán vereséget szenvedtünk Svédországban, ami azért is nagyon fájó, mert az első félidőben nagyszerűen futballoztunk. Igaz, azt is éreztük, hogy ha a svédek betalálnak, nagyon nehéz lesz talpra állunk, és így is történt: kaptunk egy elkerülhető gólt, majd utána hamarosan még egyet. Szépítenünk sikerült ugyan, de akkor még nem volt meg a csapatban az erő ahhoz, hogy egyenlíteni is tudjon.

A nem túl jó kezdés (két meccsen egy szerzett pont) után két olyan mérkőzés következett, amelyen mindenki győzelmet várt: októberben előbb fogadtuk Albániát, majd Máltán játszottunk. A kötelező győzelmek azonban sosem szerezhetőek meg könnyedén, ráadásul a parádésan kezdő albánok akkor az első helyen (!) álltak a csoportban, azt pedig már megtapasztaltuk a saját bőrünkön, hogy Máltán ki is lehet kapni... Ám végül mindkét meccsen győztünk, s mindkettőn a kapuba talált csapatunk egyik nagy visszatérője: Torghelle Sándor.

– A két meccs előtt nagy teher volt a játékosokon, de nem remegtek meg a lábaik, és nyertek. Albánia ellen is voltak, persze, nehéz periódusok, tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, de az első gól teljesen feloldotta a görcsöt, és sikerült még egyet szerezni. A lendület Máltán is kitartott, és bár ott csak egy góllal nyertünk, azon a katasztrofális talajon ez így nagy fegyvertény. Torghelle úgy került a képbe, hogy Erwin Koeman hallott róla, és nyomban ki is ment megnézni őt. Már kintről hívott, hogy szüksége van a csatárra, így villámmeghívóval jött már a Dánia elleni meccsre. Mint azóta kiderült, meghívása remek húzás volt, Sándor családapa lett, lehiggadt, és nagy értékévé vált a csapatnak.

A második félidő az erősebb

A magyar válogatott tizenhárom gólt ért el a 2008-as esztendő-ben. Ezek közül tíz (!) a második félidőben esett, egyébként mindhárom, az első játékrész-ben született gólt hazai pályán szerezte a csapat. A 13 gólból kilencet hazai pályán, négyet idegenben lőtt a válogatott.

A magyar válogatott utolsó idei meccsét Észak-Írországban játszotta. Gera és Torghelle találatának köszönhetően 2-0-ra győzött, s a mutatott teljesítménye reményekre jogosít a jövő évi vb-selejtezőket illetően. Az első tavaszi tétmeccset Albániában vívjuk, majd fogadjuk Máltát – ha ezeken a találkozókon is sikerülne megszerezni valamennyi pontot, hatalmas lépest tennénk a cél elérése felé.

–  Csapatunk folyamatosan fejlődik, de a földön kell maradnunk – vélekedett Szekeres Tamás. – A remény, persze, bennünk is él, és nem is elérhetetlen a cél, de túlzott elvárásaink sem lehetnek. Albániában eltiltás miatt nem játszhat Juhász Roland és Bodnár László, ami nagy próbatétel lesz, de hát a kapitány Észak-Írországban sem számíthatott mindenkire, mégis jó volt a csapatösszhang. Sokat haladtunk előre, és a pozitív változás oka Erwin Koeman szerződtetése. A játékosok tudják, mit várnak el tőlük, és Erwin Koeman számon is kéri tőlük, amit kell. A gárda gerince adott, ezt nem szívesen bontja meg, ragaszkodik az állandósághoz. Rengeteget gyakoroltatja a labdatartást, a rövidpasszos játékot, Dárdai Pali például kijelentette: ő már nem is érez különbséget a kinti csapatánál tapasztalt profizmus, és a válogatottnál zajló munka között. Ez pedig nagy szó.

[caption id="" align="alignright" width="235"] Halmosi Péter a válogatottban is igazolta sokoldalúságát.
[/caption]A 2008-as szereplők

Erwin Koeman (8 mérkőzés, 4 győzelem, 3 döntetlen 1 vereség) 62,5 százalékos, Várhidi Péter (2 mérkőzés, 1 döntetlen, 1 vereség) 16,66 százalékos teljesítményt ért el a válogatottal 2008-ban.

Statisztikánkban először a holland kapitánynál szerepet kapott játékosok nevét tüntetjük fel, zárójelben szerepel az első két idei meccsen való esetleges szereplés száma.

8 mérkőzés: Dzsudzsák Balázs (1), Huszti Szabolcs (2), Juhász Roland (2)
7 mérk.: Dárdai Pál, Vadócz Krisztián (1), Vanczák Vilmos (2)
6 mérk.: Bodnár László, Gera Zoltán (1), Hajnal Tamás (1), Szélesi Zoltán (2)
5 mérk.: Rudolf Gergely, Torghelle Sándor
4 mérk.: Babos Gábor, Bodor Boldizsár, Fülöp Márton (2), Halmosi Péter (1)
3 mérk.: Tóth Balázs
2 mérk.: Buzsáky Ákos (2), Löw Zsolt (1), Orosz Péter (1)
1 mérk.: Feczesin Róbert, Koltai Tamás, Priskin Tamás (2), Tímár Krisztián (1), Vaskó Tamás, Vass Ádám (2)
Csak Várhidi Péternél játszottak: Csizmadia Csaba (2), Tőzsér Dániel (2), Ferenczi István (1), Tisza Tibor (1), Zsidai László (1)

<!-- Erwin Koeman szerződtetése fordulatot hozott LABDARÚGÁS Szekeres Tamás technikai igazgató értékeli a válogatott évét A magyar labdarúgó-válogatott három győzelemmel zárta az évet. Mivel ezek közül kettő (az Albánia elleni hazai, valamint a Málta elleni idegenbeli meccs) vb-selejtező volt, a csapat úgy léphet át 2009-be, hogy továbbra is van esélye arra, hogy kiharcolja a részvételt a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra. Dénes Tamás Az idei gólszerzők 3 gól: Torghelle

2 gól: Gera, Hajnal, Juhász

1 gól: Dzsudzsák, Priskin, Rudolf, Vadócz

(A horvátok elleni gól öngólból született. Gera az egyik találatát még a Koeman-éra előtt, a szlovákoknak lőtte.) A második félidő az erősebb A magyar válogatott tizenhárom gólt ért el a 2008-as esztendő-ben. Ezek közül tíz (!) a második félidőben esett, egyébként mindhárom, az első játékrész-ben született gólt hazai pályán szerezte a csapat. A 13 gólból kilencet hazai pályán, négyet idegenben lőtt a válogatott. Dzsudzsák Balázs – bár ősszel többnyire csak csereként beállva – a Koeman-éra minden 2008-as mérkőzésén játszott. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Halmosi Péter a válogatottban is igazolta sokoldalúságát. foci -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva