Hírek

2008.11.28. 16:49

Fekete péntek: újabb 3100 ember kerül utcára

Ezerkétszáz embert küld el esztergomi gyárából a Magyar Suzuki Zrt. – erősítette meg pénteken délután az autógyártó kommunikációs vezetője a reggel óta keringő sajtóhíreket.

M. S.

A leépítésre a megrendelések drasztikus visszaesése miatt kerül sor – tette hozzá Ruska Viktória, hangsúlyozva, hogy az elbocsátási hullám nem csupán a sori dolgozókat érinti, de az irodai alkalmazottak egy részét is. Esztergomban jelenleg 5500-an dolgoznak, tehát a teljes munkaerő-állomány bő ötödét teszi utcára a japán tulajdonú társaság. Sajtóértesülések szerint elsőként a külsős dolgozókat rakják ki, őket a próbaidősök követik, majd azok, akiknek a munkaviszonya nem éri el a három évet. Az üzemben december 8-tól már csak két műszakban folyik majd a termelés, december 20-a és január 5-e között pedig teljesen le is áll.

Péntekre időzítette bejelentését a tajvani Foxconn cég is, amely ezer főt küld el komáromi, illetve ötszázat debreceni gyárából. A számítógépes alkatrészeket gyártó társaság Komáromban ezer, Debrecenben pedig mindössze 150 dolgozójá tartja meg. De ez a létszám sem biztos; hogy lesz-e további elbocsátás, attól függ, hogy miként alakulnak a gazdasági-üzleti folyamatok, valamint a megrendelésállomány – tette hozzá a társaság.

További négyszáz ember veszíti el a munkáját Székesfehérvárott, ahol – ugyancsak pénteki bejelentése szerint – a magyar tulajdonú Videoton Holdinghoz tartozó VT Autóelektronika Kft. küldi el dolgozói egy részét. Közleménye szerint a cég jövő évi megrendelés-előrejelzéshez igazítja a dolgozók létszámát.

Eddig 11 ezer állás veszett el

Csaknem 11 ezer magyarországi munkahely szűnt meg eddig a válság következtében – derül ki az Index hírportál „elbocsátásszámlálójából". A legtöbb leépítést az autóipari és az elektronikai cégek jelentették be. Hogy még hány álláshely szűnhet meg, találgatás tárgya, a legborúlátóbb prognózisok szerint akár százezer ember is elveszítheti a munkáját a következő egy évben.

M. S. Eddig 11 ezer állás veszett el Csaknem 11 ezer magyarországi munkahely szűnt meg eddig a válság következtében – derül ki az Index hírportál „elbocsátásszámlálójából". A legtöbb leépítést az autóipari és az elektronikai cégek jelentették be. Hogy még hány álláshely szűnhet meg, találgatás tárgya, a legborúlátóbb prognózisok szerint akár százezer ember is elveszítheti a munkáját a következő egy évben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva