Hírek

2008.11.15. 04:59

Felpörgetni a tömegsportot

Állandó saját tévéműsorral tűnt fel a médiában egy új fitness-guru. A Viasat3 csatornán Czanik Balázs október végétől minden reggel pár perces testedzéssel csinál kedvet a mozgáshoz.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Czanik Balázs: az egészséges versenyszellem mindenkinek jót tesz
[/caption]– Egyre több tréner ajánlgatja módszereit a nagy nyilvánosság előtt. Nem túl nagy a konkurencia?
– Az egészséges versenyszellem mindenkinek jót tesz. Nem hagy ellustulni. Egyébként a többiek inkább a táplálkozásra koncentrálnak, míg én a mozgásra.

– A tömegsport nálunk gyerekcipőben jár. Czanik Balázs mit tesz azért, hogy ez megváltozzon?
– Éppen az a fő célom, hogy a tömegsportot felpörgessem. Keddenként este Mozdulj rá! címmel ingyen tornaórát tartok a Testnevelési Egyetemen. Minden héten más sztárvendég jön: jövő keddre Győzikét várjuk. November 29-én a Győri Plázában, december 6-án Kecskeméten lépünk fel. Ide havonta visszajárunk.

– Mennyire érdeklik az embereket ezek az események?
– Egy nagyobb rendezvényre gyakran több mint húszezren eljönnek. Életmód-tanácsadást szintén vállalok. A Viasat 3-on reggelente 7.55-től megy a 3 fitt perc című, a „Mozdulj meg!” tévés változatának tekinthető műsorom.

– Mivel teszi vonzóvá az aerobikot?
– Három irányzatot is oktatok. A caporeia aerobik a tánc és a küzdősport elemeit ötvözi. A has-burning a hasat és környékét formálja. A hardcore aerobickal pedig egy óra alatt több mint ezer kalóriát égethetünk el. Lehet választani.

– A táplálkozás vagy inkább a mozgás határozza meg a testsúlyt?
– Ez egyéntől függ. Más lehet az arány annál, aki reggel 8-tól este 6-ig egy irodában ül, mint akinek csak az a dolga, hogy a testével foglalkozzon.

– Sokan szenvednek a jojó nevű szindrómától: leadják, majd visszaszedik a fölös kilókat. Mi a megoldás?
– A rendszeresség. Inkább váltsunk életmódot, és azt tegyük rendszeressé, mint hogy folyton beleugorjunk mindenféle fogyókúrába, majd abbahagyjuk. Néha belefér, hogy sütizzünk, csokizzunk, de ne vigyük túlzásba. Aki mégis azzal jön, hogy bűnözött, azt plusz fél óra kardióra fogom. Ez hatni szokott.

– A személyi edző nagy segítség lehet. De nem drága mulatság ez?
– Egyik negyvenes férfi vendégünket az ismerősei váltig irigyelték, hogy nem fájnak az ízületei, semmilyen betegsége nincs, és remek kondiban van. De elszörnyedtek rajta, mennyibe kerül a fitness bérlete. Aztán kiszámolták, ők mennyit költenek nasira, cigarettára, édességre, gyógyszerekre. Kiderült, a személyi edző jóval kisebb kiadást jelent, mint amekkorák az ő plusz költségeik.

Névjegy:

Czanik Balázs aerobik edző

SZÜLETETT: Délegyháza, 1981. április 25.

PÁLYA: testépítő és karate versenyző, 2000. szeptember 1-jén kezdi tanulmányait a Fitness Akadémián, novemberben megtartja első saját fitness óráját

EREDMÉNYEK: fellépései mellett kiadott hat dvd-t, különböző rendezvények arca, a fent említett három aerobik irányzat az ő nevéhez fűződik

SZÜLETETT: Délegyháza, 1981. április 25.

PÁLYA: testépítő és karate versenyző, 2000. szeptember 1-jén kezdi tanulmányait a Fitness Akadémián, novemberben megtartja első saját fitness óráját

EREDMÉNYEK: fellépései mellett kiadott hat dvd-t, különböző rendezvények arca, a fent említett három aerobik irányzat az ő nevéhez fűződik Czanik Balázs: az egészséges versenyszellem mindenkinek jót tesz Czanik Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva