Hírek

2008.11.18. 17:31

Forgóeszköz hitelt adhat az MFB

A Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a gazdák 2 millió tonna gabonára forgóeszköz hitelt vegyenek fel – ezt Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja sajtótájékoztatón jelentette be.

Z. H.

A hitelnek köszönhetően csökkenhet a gazdák kiszolgáltatottsága.
Karsai József két hete kezdeményezte az MFB törvény módosítását, amit egy tartózkodással fogadtak el hétfőn. A változás lényege, hogy a fejlesztési bank nem csak fejlesztéseket finanszírozhat, hanem közvetlenül a termelőknek forgóeszköz hitelt is nyújthat. Ez abban segít, hogy ki tudják várni, amíg megfelelő áron tudják eladni, amit megtermeltek. A gazdák a 101 eurós irányár 70 százalékáig kaphatnak a banktól előleget a terményükre, ha azt beszállítják a közraktárba, illetve a saját telepükön lepecsételt tárolóban őrzik. Emiatt pedig emelkedhet az átvételi ár.

A képviselő kifogásolta, hogy off-shore cégek a 17 ezer forintért megvásárolt magyar gabonát dupla áron adják el Spanyolországban.
Az MTI kérdésére, hogy a termelők miért nem teszik ugyan ezt, Karsai József azt válaszolta, hogy "a gazda a termeléshez ért, és mindenki tegye azt, amihez ért".

Pénteken demonstrálhatnak a tejesek

Országos demonstrációt tartanak a tejtermelők pénteken a nagy áruházláncok előtt. A nyomott árak miatt tiltakoznak. A termelők szerint a hipermarketek beszerzési ár alatt értékesítik a tejet. A demonstráció tényét a Tej Terméktanács nem erősítette meg, csak annyit közöltek: csütörtökön jelentik be, milyen akcióra készülnek. Sajtóértesülések szerint azonban országszerte a nagyáruházak előtt tiltakoznak majd. Míg az év elején a tej literjéért a feldolgozók átlagosan 98 forintot fizettek, addig a múlt hónapban már csak 74 forintot. Az átvételi ár pedig az elmúlt hetekben is csökkent, és a literenkénti 70 forint körül van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva